Jdi na obsah Jdi na menu

Další rybičkové recepty

5. 6. 2009

70. Kapr na pivě podle M. Roškové

800g kapra, 150g másla, 0,5 l 12° piva, hladká mouka, mletá sladká a pálivá paprika, česnek, sůl.

Kapra nakrájíme na porce, potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v mouce, do které jsme přimíchali mletou papriku. Podle chuti můžeme přidat sladkou i pálivou papriku. Potom kapra klademe do máslem vymaštěného pekáče, zalijeme opatrně pivem, poklademe plátky másla a pečeme v troubě dočervena.

71. Kapr po mlynářsku

Kapr, hladká mouka, mletá sladká paprika, olej, sůl.

Kapra rozporcujeme na docela malé kousky. Na talíř nasypeme díl hladké mouky a díl sladké papriky, dobře promícháme. Osolené porcičky kapra v této směsi obalíme. Do pánve dám dost oleje (nebo použijeme fritovací hrnek), a porce usmažíme.

72. Kapr na budínský způsob

4 větší porce kapra, cibuli, 200g kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 0,5 l bílého vína, sůl.

Cibuli jemně nakrájíme, zeleninu nakrájíme na stébla asi 5 cm dlouhá, oboje podusíme na másle do poloměkka. Potom na zeleninu rozložíme osolené porce kapra, podlijeme mírně vínem a dusíme na prudkém ohni až se šťáva vydusí. Podlijeme polovinou zbylého vína a opět prudce vydusíme. Poslední dušení má probíhat pomaleji a šťáva se při něm vydusí tak, až zhoustne. Rybu nemícháme, kastrolem pouze potřásáme. Podáváme s opečenými brambory.

73. Kapr s křenem

Kapr, citron, máslo nebo olej na pečení, sůl. pepř, petrželku, křen.

Porce ryby zakapeme citrónovou šťávou, necháme půl hodinky odležet v chladu, pak osolíme, opepříme a na másle (oleji) upečeme. Během pečení ještě přeléváme vypečenou šťávou. Na talíři porce posypeme strouhaným křenem a petrželkou.

74. Kapr s knedlíkem

Porce kapra, sůl, máslo, mrkev, celer, petržel kořen, cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, bílé víno, vývar rybí, jíšku, nakládané kapary, houskový knedlík.

Porce kapra osolíme, a dáme odležet do lednice. Do kastrolu vymazaného máslem dáme na plátky nakrájenou mrkev, kořenovou petržel, celer, cibuli a přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, a vše osmažíme, až je zelenina skoro měkká. Vložíme porce kapra, lehce osmažíme, podlijeme bílým vínem, pod poklicí udusíme do měka. Porce kapra vyndáme, zeleninu propasírujeme (scedíme), přidáme vývar nejlépe rybí, ještě trochu vína, světlou jíšku, a uvaříme omáčku. Na závěr přidáme nasekané nakládané kapary. Vložíme porce kapra a necháme je prohřát. Podáváme s knedlíkem nejlépe vídeňským.

75. Kapr s parmazánem po Maďarsku

1000 - 1500g kapra, 50-100g žampiónů, strouhaný parmazán, máslo, kmín, sůl, petrželová nať.

Vykuchaného a očištěného kapra rozpůlíme, každou půlku několikrát nakrojíme. Osolené porce dáme na máslem vymazanou pánev, přidáme na lístky nakrájené žampióny, posypeme kmínem a nastrouhaným parmazánem, poklademe kousky másla a upečeme. Posypeme petrželovou natí a podáváme s bramborem.

76. Kapr pečený se sýrem

600g kapra, 40g slaniny, 40g másla, 100g tvrdého sýra, paprika, zelen petrželka.

Na pánev poklademe postupně plátky slaniny, osolené porce kapra, plátky másla a pečeme v troubě asi 15 minut. Posypeme strouhaným sýrem, necháme zapéct. Posypeme paprikou a sekanou petrželkou.

77. Kapr zapečený s rajčaty

8 menších nebo 4 větší porce kapra, 300g rajčat, 2 lžíce oleje, 40-50g másla, hladká mouka, bobkový list, 2 stroužky česneku, 1 cibule, citrónová šťáva, pepř, špetka cukru, sůl, sekaná petrželka.

Očištěnou rybu zakapeme citrónovou šťávou, proložíme kořením, pokapeme olejem a necháme asi 2 hodiny v chladnu. Pak maso osušíme, opepříme, osolíme, obalíme v mouce a osmažíme z obou stran na oleji. Hotové porce dáme na nahřáté talíře, uložíme do teplé trouby a na másle v pánvičce rychle osmahneme kolečka cibule s plátečky česneku a plátky oloupaných rajčat, směs podlijeme trochou vody, přisladíme, podle chuti osolíme a opepříme. Mícháme, až se tekutina odpaří. Dušená rajčata okyselíme citrónovou šťávou a urovnáme na připravené porce kapra. Zdobíme sekanou petrželkou, plátky citrónu a podáváme s opečenými brambory.

78. Kapr pečený na mandlích

600g kapra, 80g oleje, 40g másla, 80g mandlí, 80g šlehačky, 60g cibule, 50g citrónu, sůl, mletý pepř, zelená petržel.

Porce kapra osolíme, opepříme a pokapeme citrónem. Necháme 2 hodiny odležet. Dáme na rozpálený tuk a osmažíme, přidáme máslo, nakrájené oloupané mandle a nadrobno pokrájenou cibuli. Podusíme, zalijeme smetanou a povaříme se zbytkem citrónové šťávy. Podáváme se smaženými brambory.

79. Kapr pečený po cikánsku

Pro 4 osoby - 6 porcí kapra po 150g - sůl - mletý pepř - hladká mouka - olej na pečení - 100g cibule - 3 zelené papriky - 120g žampiónů nebo hříbků - 2 stroužky česneku - 3 lžíce rajčatového kečupu a asi 100 ml červeného vína.

Připravené porce kapra osolíme, opepříme, obalíme v mouce a v pekáčku na rozehřátém oleji upečeme v troubě dorůžova. Mezitím si v kastrolu na troše oleje zpěníme nakrájenou cibuli, k ní přidáme na nudličky nakrájené papriky, krátce podusíme, pak teprve přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, utřený česnek, přilijeme kečup a červené víno, je-li třeba, přisolíme a společně vše znovu podusíme. Upečeného kapra urovnáme na nahřátou mísu, přelijeme podušenou směsí a ozdobíme petrželkou a citrónem. Podáváme teplé jako samostatný pokrm nebo studené jako večeři, k teplému pokrmu podáváme vařené brambory ke studenému chléb nebo slané rohlíky. Doba přípravy asi 40 minut, 1 porce přibližně 2420 kJ.

80. Kapr na grilu s křenem

4 porce kapra, 30g oleje, 40g másla, křen, petrželka, sůl, 1 citrón.

Kapra osolíme, pokapeme citrónem a necháme odležet. Potřeme olejem a pečeme na roštu na každé straně asi 7 minut. Kapra na talíři posypeme strouhaným křenem, posekanou petrželkou a pokapeme máslem.

81. Kapr pod paprikovým kloboukem

1/2 kapra, máslo, strouhanka, pepř, sladká paprika, sůl, brambory.

Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Oškrábané brambory rozložíme do pekáčku, posolíme, popepříme, nahoru položíme kapra kostmi dolů. Na kůži uděláme několik zářezů, osolíme, posypeme paprikou, poklademe plátky másla a pečeme.

82. Kapr pečený na česneku

4 porce kapra, hlavička česneku, šťáva z 1 citrónu, sůl, olej.

Ryby marinujeme v citrónové šťávě, oleji a česneku utřeném se solí asi hodinu. Vložíme do vymazaného pekáče, pečeme v silně vyhřáté troubě asi 10 min., otočíme maso a při polévání šťávou pečeme 15 min.

83. Kapr v marinádě

600g kapra, 150g kořenové zeleniny, 50g sterilovaného hrášku, 50g cibule, 200g majolky, 1 dl mléka, citrón, sůl, ocet.

Zeleninu nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka a vložíme do osolené vody s octem. Spolu se zeleninou vaříme porce ryby doměkka. Majolku zředíme mlékem, přidáme zeleninu, hráček, ochutíme citrónem. Polijeme porce ryby a necháme v chladnu proležet.

84. Kapr na česneku

5 porcí kapra, 60g oleje, 40g másla, 20g česneku, sůl, feferonky, hladká mouka.

Kapra osolíme, pokapeme olejem a promícháme s posekanými feferonkami a česnekem. Necháme asi 3 hodiny odležet. Obalíme v mouce a pečeme na oleji. Pokapeme máslem, ochutíme citrónem.

85. Kapr pečený se smetanou

4 porce kapra, sůl, 50g másla, 1 cibule, 1 lžíce octa, 1/2 lžičky tymiánu, několik kuliček pepře, 1/4 l zakysané smetany.

Z kuchyně M.D.Rettigové - Protože se kapr při této úpravě snadno rozpadá, připravujeme tímto způsobem nejlépe již připravené porce kapra. Pekáč dobře vymažeme tukem, a aby porce kapra nepřilehaly ke dnu, můžeme je podlo žit i několika špejlemi. Do pekáče pak vložíme po všech stranách osolené porce kapra, pokapeme je octem, posypeme oloupanou, nakrájenou cibulí i kořením a pečeme. Během pečení porce podléváme zakysanou smetanou. Kapr je hotový, když je do červena upečený. Opatrně, nejlépe lopatičkou ho z pekáče vyjímáme.

86. Kapr na smetaně a houbách

Pro 4 osoby - 700g kapr, 20g sůl, 400g rybí hlava, páteř, 1 dl bílé víno, 60g máslo, 80g cibule, 300g houby, 2g mletý pepř, 20g petrželka, 30g mouka, 2 dl smetana.

Z maďarské kuchyně - Vykostěného kapra naporcovat na stejně velké filety, osolit a položit do ploché nádoby. Z rybích hlav a pátere uvařit vývar, tento pak přecedit na rybí filety. Přelít trochou bílého vína a pod pokličkou dusit. Mezitím rozpustit máslo a drobně nakrájenou cibuli nechat zesklovatět. Na cibuli vložit umyté, na tenké plátky pokrájené houby. Ochutit solí, mletým pepřem a petrželkou a při vyšší teplotě a za častého míchání orestovat. Zasypat trochou mouky, rychle promíchat a ještě další 1-2 minuty opékat, pak zředit vývarem z ryb. Když se šťáva začne vařit, přidat dohladka vymíchanou kyselou smetanu a nechat dál povařit. Rybí filety poté opatrně vyjmout a přelít na talíři houbovou omáčkou. Na jiném talíři servírovat k rybě vařené brambory ozdobené máslem a petrželkou.

87. Kapr se žampióny v alobalu

1 kg kapra, sůl, olej, mletý pepř, 100g cibule, 250g žampiónů, citrón.

Kapra naporcujeme, osolime, potřeme olejem, opepříme a necháme alespoň 20 minut odležet. Cibuli nakrájíme na kolečka a zpěníme na oleji. Přidáme plátky žampiónu a osmažíme. Porce kapra položíme na omaštěný alobal, pokryjeme houbami, pokapeme citrónem, popř. olejem. Pečlivě zabalíme a pečeme 20 minut.

88. Kapr po novohradsku

500g kapra, 40g hrubé mouky, 20g česneku, paprika, sůl, 60g stolního oleje.

Porce kapra potřeme česnekem utřeným se solí. Obalíme moukou smíchanou s paprikou a pečeme na rozpáleném oleji.

89. Kapr smažený po čínsku

6 porcí kapra, 2 vejce, hladká mouka, škrob, sůl, 1 dl sójové omáčky, olej na smažení, 1 pórek, cukr, citrónová šťáva, 6 feferonek, šálek vývaru z masoxu, sklenka dezertního vína, vegeta.

Z poloviny sójové omáčky, vajec, studené vody, hladké mouky a škrobu si připravíme hustší těstíčko, ve kterém porce osoleného, staženého a vykostěného kapra máčíme a v horkém oleji usmažíme. Necháme okapat. Na malém množství oleje osmahneme pórek nakrájený na plátky, přidáme cukr, citrónovou šťávu, vegetu, víno, sekané feferonky a zbytek sójové omáčky. Prohřejeme a dochutíme. Připravenou směsí přeléváme usmažené porce kapra. Zdobíme petrželkou a plátkem citrónu.

90. Kapr po záblačsku

6 porcí kapra, olej, 5 lžic sójové omáčky, šálek vývaru z masoxu, sklenka dezertního vína, 100g šunky, 100g žampiónů, 50g bambusových výhonků nebo 1 oloupaná kedlubna, sůl, cukr, citrón, petrželka.

Očištěné a oprané porce kapra s kůží nařízneme několika jemnými řezy. Obalíme ve škrobu a dáme na 30 minut marinovat do sójové omáčky. Okapané porce na oleji opečeme, olej zčásti slijeme, podlijeme vývarem, sójovou omáčkou a vínem, přidáme plátky česneku, nudličky šunky, plátky bambusu a žampiónů. Přidáme špetku zázvoru, glutasolu a soli. Pod pokličkou dusíme doměkka. Podáváme přelité výpekem s žampióny a zeleninou, zdobené plátkem citrónu a petrželkou.

91. Kapr pečený se sýrem

600g kapra, 40g slaniny, 40g másla, 100g tvrdého sýra, paprika, zelená petrželka.

Na pánev poklademe postupně plátky slaniny, osolené porce kapra, plátky másla a pečeme v troubě asi 15 minut. Posypeme strouhaným sýrem, necháme zapéct. Posypeme paprikou a sekanou petrželkou.

92. Kapr pečený s křenovou šlehačkou

4 menší půlky kapra, citrónová šťáva, olej, 4 lžíce šlehačky, sůl, cukr, 3 lžíce strouhaného křenu.

Kapra osolíme, pokapeme citrónem a olejem a opečeme na roštu. Do ušlehané smetany zamícháme sůl, cukr a křen. Kapra podáváme s opečenými brambory a upravenou šlehačkou.

93. Kapr na modro

1,5 kg kapra, sůl, 1/8 l octa, 1/2 celeru, 1 menší petržel, 1 mrkev, 100g cibule, 10 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1/2 bobkového listu, 150g másla.

Do osolené vody dáme na kolečka pokrájenou zeleninu, celé koření a vaříme 20 minut. Ryby dáme na pekáček kůží nahoru a opatrně poléváme vařícím octem. Potom přidáme zeleninu. Vývar lijeme ze strany, abychom neporušili barvu kůže. Přikryjeme a vaříme asi 10 minut. Rybu vyndáme, ozdobíme zelenou petrželí a citrónem, pokapeme máslem.

94. Kapr starého rybáře

900g kapra, 50g slaniny, 2 cibule, 60g sušených švestek bez pecek, 60g vlašských ořechů, máslo, olej, 1,5 dl červeného vína, hrst sušených hub, 4 stroučky česneku, pepř, bobkový list, hřebíček, zázvor, hladká mouka, chlebová kůrka.

Kapra nakrájíme, osolíme, prošpikujeme slaninou, potřeme utřeným česnekem smíchaným se zázvorem. Pomoučíme a opečeme na oleji. Přidáme ořechy, čtvrtky švestek, uvařené houby, víno, pepř, bobkový list, hřebíčky a strouhanou kůrku. Podlijeme a přikryté dusíme do měkka.

95. Kapří minutky s houbami

4 porce kapra nakrájené do podkovy, 200g žampionů nebo jiných hub, 200g mrkve, 100g zeleného hrášku, 2 lžíce másla, mletou sladkou papriku, pepř, sůl, petrželku, hladkou mouku na obalení, olej na smažení.

Na másle udusíme na větší kousky nakrájenou karotku, stejně nahrubo nakrájené houby a hrášek, opepříme a osolíme. Kapra nakrájíme přes celé tělo na podkovy asi 2 cm tlusté, potřeme je solí a mletou paprikou a obalíme v mouce. Porce kapra prudce opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Na talíři obložíme porce kapra zeleninou, podáváme s hranolky nebo opečenými brambory.

96. Kapr na sardeli

1 středně velký kapr, půl lžičky sardelové pasty, 100g másla, pepř, sůl, lžíce nakrájené zelené petrželky.

Kapra očistíme, vykucháme, omyjeme a osolíme. Polovinu másla utřeme se sardelovou pastou a kapra jí uvnitř potřeme (část necháme na pozdější potření kapra i z vnějšku). Podle chuti můžeme ještě opepřit, ale ne příliš. Pekáček vytřeme zbytkem másla a dáme na něj kapra péci za občasného podlévání. Když už je ryba skoro měkká, potřeme ji ještě zbytkem sardelového másla a posypeme petrželkou. Dopečeme a podáváme s vařenými brambory a zeleninovou oblohou.

97. Kapr na rylský způsob

1000g kapra, 100g hladké mouky, 50g nakládaných žampiónů, 100g sterilované kapie, 2, vejce, 100g ztuženého tuku, sůl.

Kapra naporcujeme na 50 až 70g porce, osolíme, pomoučíme a obalíme směsí připravenou ze žampiónů, kapie, vajec, mouky a soli. Obalené porce osmažíme na tuku.

98. Kari kapr

1 kg vykostěného masa z kapra, 150g hrášku, 150g cibule, 1 kapie, olej, lžička kari koření, 2 lžíce škrobu, sůl, 2 vejce, 2 dl dezertního vína, glutasol, citrónová šťáva, šálek vývaru z masoxu.

Kapří maso nakrájíme na plátky a promícháme s vejci, škrobem a solí. Na mírném ohni osmahneme a necháme na sítě okapat. Do rozehřátého oleje vložíme na kostičky nakrájenou cibuli, zelený hrášek a proužky kapie. Mírně podlijeme, podusíme, přidáme kari, dochutíme glutasolem, citrónovou šťávou, vínem a dosolíme. Mírně zahustíme máčeným škrobem, krátce podusíme a vmícháme plátky kapra. Podáváme ozdobené petrželkou a dílkem citrónu.

99. Nadívaný kapr

1,5 kg kapr, sůl, 100g másla, 1 citrón Nádivka: 3 vejce, 200g uzeného masa, 50g slaniny, 50g sýra, sůl, pepř.

Umeleme vejce uvařené natvrdo, vařené uzené, slaninu, sýr, osolíme a opepříme. Vykuchaného kapra naplníme, osolíme, položíme na pruh alobalu, polijeme máslem a pečeme. Kapra pokapeme citrónem a krájíme na porce.

100. Zelenkův kapr

8 větších nebo 12 menších porcí kapra, 3 zelené papriky, půl kila rajčat, 2 větší cibule, 1 citrón, 0,25kg hladké mouky, půl pytlíčku sladké papriky, 4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, špetka tymiánu, sůl, 8 stroužků česneku, olej.

Porce kapra osolíme, a obalíme v hladké mouce s paprikou. Na pánvi rozpálíme olej, naklademe obalené porce kapra a z obou stran zprudka krátce opečeme a přendáme do zapékací mísy. Na pánev do oleje vsypeme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, přidáme nové koření, bobkový list a tymián, česnek, nakrájené papriky a necháme podusit. Až paprika změkne, přidáme na pánev na kolečka nakrájená rajčata a ještě chvilku podusíme. Podušenou zeleninovou směs nasypeme na porce kapra v zapékací míse a navrch poklademe plátky citrónu a vše dáme prohřát (zapéct) do trouby. Podáváme s vařenými brambory, popřípadě jen s chlebem. K pití je doporučeno bílé víno.

101. Zamagurský kapr

750g brambor, sůl, česnek, olej, 1 cibule, 3 papriky, 5 dl smetany, kapr.

Brambory uvaříme. Kapra rozdělíme na porce, osolíme, potřeme česnekem a osmahneme na obou stranách na oleji. Brambory nakrájíme na plátky a opečeme je společně s cibulí a paprikou na oleji. Do vymaštěné zapékací mísy naskládáme porce kapra, zakryjeme brambory, zalijeme smetanou a zapečeme.

102. Královský kapr

4 porce kapra, 80g tvrdého sýra, 4 větší plátky šunky, 1 kyselá okurka, 80g másla, sůl, máslo na potření.

Alobal potřeme máslem. Na plátky šunky položíme rybí řízky zbavené kůže a hřbetních kostí. Osolíme je, posypeme strouhaným sýrem, přiložíme čtvrtky podél rozkrojené kyselé okurky, každou porci dobře zabalíme a pečeme 30 minut při 180OC.

103. Labský kapr

1 kg kapřích očištěných porcí, 1 citrón, 1,5 dl červeného vína, 1 lžíce rozsekaných jader vlašských ořechů, 1 větší mrkev, půl celeru, 1 menší petrželový kořen, 1 lžíce rozsekané petrželové nati, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhaného obyčejného perníku.

Porce ryby zprudka opečeme na oleji a podlijeme vínem. Dusíme je za občasného podlévání rozpuštěným máslem. Osolíme, opepříme, posypeme perníkem, ořechy a smícháme s nakrájenou kořenovou zeleninou, předem podušenou na kousku másla a podlitou trochou vody. Když jsou porce měkké, pokapeme je ještě citrónovou šťávou a na talíři posypeme rozsekanou petrželkou. Podáváme s brambory.

104. Liptovský kapr na kari

8 menších plátků kapra, 1 bílek, 1 lžička soli, 1 a půl lžičky solamylu na obalení, 3 lžíce tuku, půl šálku hovězího vývaru, 1 cibule, sůl, 1 lžička kari koření, 1 lžička solamylu, 1 lžička vody, 100g čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 1 lžička oleje, 1 lžička bílého vína.

Plátky nakrájeného kapra zbavíme větších kostí, obalíme ve směsi bílku, soli a solamylu a opečeme v horkém tuku. Tuk slijeme, přidáme vývar, cibuli nakrájenou na drobno, sůl, kari a víno, zamícháme a krátce povaříme. Potom teplotu zmírníme, zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě, promísíme, přidáme okapaný hrášek a společně podusíme asi 1 minutu. Nakonec pokapeme olejem. Podáváme s rýží.

105. Pečený kapr na sardeli

4 porce kapra, 40g sardelové pasty, 20g másla, 1 lžička hladké mouky, olej, sůl, citrón.

Kapra osolíme, potřeme pastou a opečeme na oleji. Porce vyjmeme, přidáme máslo, mouku a osmažíme. Přidáme asi 6 lžic vody, povaříme a nalijeme na kapra. Pokapeme citrónem.

106. Plněný pikantní kapr

Kapr, cibule, anglická slanina, šunkový salám, hořčice, sůl, pepř, máslo.

Kapra vyvrhneme, očistíme. Zevnitř posolíme, popepříme a vymažeme hořčicí. Klademe vrstvy anglické slaniny, cibule, salámu a opět cibule. Nakonec dáme plátky másla. Zašijeme a pečeme na holém plechu asi hodinu. Mírně podléváme. Porcujeme příčnými řezy.

107. Plátky kapra liu

1 kg očištěného kapra (vykostěného, staženého), 2 stroužky česneku, 2 vejce, 2 lžíce škrobu, olej, 2 větší pórky, 1 dl dezertního vína, citrónová šťáva, glutasol, kopr, sůl.

Kapří maso nakrájíme na jemné plátky, promícháme s vejci, solí a polovinou škrobu. Pórek nakrájíme na kolečka. Z vína, cukru, glutasolu a citrónové šťávy si připravíme zálivku. Plátky kapra obaleného v těstíčku v oleji prudce opečeme a necháme na sítu okapat. Na oleji osmahneme plátky česneku, přidáme pórek, trochu kopru a směs krátce podusíme. Zahustíme připravenou zálivkou, vmícháme opečené plátky kapra, dosolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Podobným způsobem můžeme upravit amura, sumce, tolstobika, candáta nebo jinou sladkovodní rybu.

108. Pikantní pečený kapr

4 porce kapra, 500g rajčat, 2 cibule, nové koření, bobkový list, olej, citrónová šťáva.

Ryby marinujeme v citrónové šťávě a soli. Cibuli a rajčata nakrájíme nadrobno, osolíme, smícháme s kořením a dáme do olejem vymazaného pekáče. Vložíme kapra, zalijeme olejem, a pečeme 25 min. Poléváme vypečenou šťávou.

109. Pečená ryba

2 porce ryby, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1/4 lžičky tabasca, sůL, mletý pepř, 1 lžička citrónové šťávy.

Rozehřejeme troubu. V misce promícháme všechny přísady a potíráme osušené plátky ryby. V troubě pečeme asi 4 minuty za občasného potírání šťávou.

110. Pečený rejnok

Maso z rejnoka, olej, hladká mouka, pepř, sůl, česnek (nemusí být).

Maso z rejnoků se často prodává ve větších kusech (od 0,5 -1 kg). Proto rybu po rozmrazení a důkladném omytí rozřežeme na menší, pokud možno stejné díly, o váze asi 200g. Takto připravené porce rejnoka osolíme, opepříme a ještě potřeme utřeným česnekem. Zakapeme citrónem, potřeme olejem a necháme v chladnu několik hodin (nejlépe přes noc) odležet. Odleželé maso z rejnoka obalíme v hladké mouce, do které můžeme přidat i trochu papriky či oblíbeného koření na ryby. Po tom vše do zlatova upečeme v horkém oleji. Podáváme s různě upravenými brambory, s bohatou zeleninovou oblohou a s různými studený mi majonézovými omáčkami.

111. Salamis

500g ryby nebo rybího filé, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, 3-4 lžíce oleje, 1 posekaná cibule, 2 utřené stroužky česneku, 1 dl bílého vína, 2 lžíce bylinek (petržel, pažitka, šalvěj), 250g oloupaných, vydlabaných, rozkrájených rajčat, 2-3 rozkrájené paprikové lusky, pepř.

V nádobě zesklovatíme cibuli a česnek a na nich opečeme rybu pokapanou citrónem. Osolíme, přidáme bylinky, zalijeme vínem a dusíme. Zvlášť na oleji opečeme rajčata a papriky, osolíme, opepříme a podusíme. Změklé přidáme k rybě a chvíli dusíme.

112. Rybí polévka Soljanka

600g očištěné ryby, 40g másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce strouhanky, 2 kvašené okurky, 2 lžíce kaparů, několik zelených oliv, 2 cibule, 1 lžička hladké mouky, mletý pepř, sůl, 2 bobkové listy, citrón, nakládané višně nebo brusinky, petrželka.

Zelí: 600g bílého hlávkového zelí, 40g másla či sádla, 1 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce cukru, sůl.

Z ruské kuchyně - Nejprve připravíme zelí: Jemně nastrouhanou cibuli zpěníme na másle (sádle), přidám e pokrájené hlávkové nebo kysané zelí, protlak a několik lžic vody a na mírném plameni dusíme téměř doměkka. Pak zelí osolíme a osladíme. Rybu pokrájíme na kousky o hmotnosti 40-50g, vložíme do kastrolu, osolíme, opepříme, přidáme kapary, jemně nakrájeno u a na části másla zpěněnou cibuli, rajčatový protlak, oloupané, semene zbavené a pokrájené okurky, bobkový list a několik lžic vody a dusíme na malém plaménku, až ryba téměř změkne (15-20 minut). Pak opatrně vmícháme mouku rozetřenou s máslem a krátce podusíme. Na pekáček rozložíme třetinu dušeného zelí, na ně rybu s přísadami, pokryjeme zbylým zelím, vše zalijeme šťávou z dušené ryby, posypeme strouhankou, poklademe vločkami másla a zapečeme 10 minut. Podáváme s olivami, nakládanými višněmi nebo brusinkami a zdobíme petrželkou.

113. Mořský jazyk Brillat-Savarin

1 mořský jazyk, 200g krájené kořenové zeleniny, 1 dl bílého vína, 200g žampionů, 1/2 šálku šalotek, 1 cibule, 2 stroučky česneku, tymián, pepř, bobkový list, petrželka, 100g másla, hladká mouka, sůl.

Mořské jazyky vložíme do vývaru ze zeleniny, vína, cibule, česneku, bobkového listu, tymiánu, petrželky a soli. Mírně povaříme, jazyk vyjmeme a dáme do tepla. Připravíme jíšku, přidáme vývar a povaříme na hladkou omáčku. Ma zbytku másla podusíme žampiony se šalotkou. Vložíme do omáčky a přelijeme jazyky.

114. Tuňák v jablečné estragonové omáčce

Tuňák, jablka, sladší bílé víno, estragon, sůl, směs koření na ryby, citrón, olej, máslo, solamyl, jablečný mošt, cibule, vegeta.

Cibuli pokrájíme, zesklovatíme na oleji, zasypeme estragonem, zalijeme bílým vínem, doplníme trochu vody a necháme rozvařit pokrájená jablka. Solamyl rozmícháme ve lžíci vody, zahustíme omáčku a odstavíme. Na pánvi opečeme okořeněnou rybu pokapanou citrónem a zalijeme omáčkou.

115. Losos v candátové fáši

Filet z lososa, červená a žlutá paprika, cibule, jogurt, kečup, bílé víno, ořechový olej, sůl, pažitka, citrónová šťáva, rybí vývar

    Faš: candát, veka, cibule, bílek, smetana, sůl.

Z mletého candátího masa, veky, bílku, smetany a soli vyrobíme fáš. Vykostíme lososa a stáhneme z kůže. Posolíme, pokapeme citrónem, nakrájíme na plátky a obalíme do fáše. Posypeme pažitkou a zabalíme do alobalu. Vaříme ve vodě na mírném ohni asi 25 minut. Připravíme omáčky. Červenou omáčku připravíme tak, že na oleji osmahneme cibuli, přidáme kečup a pokrájenou červenou papriku, rozvaříme, rozmixujeme a zahustíme jogurtem. Žlutou omáčku vyrobíme obdobně ze žluté papriky, kečup nahradíme vínem. Rybu podáváme s opečenými brambory, teplou zeleninou a přelijeme omáčkami.

116. Rajčata se sýrem a lososem

Luxusní předkrm. 8 větších zralých rajčat, 8 menších plátků lososa, 1 balíček žervé, 2 lžíce omyté a rozsekané pažitky, sůl, kytička zelené petrželky na ozdobení.

Z omytých rajčat skrojíme vršky a dužninu vydlabeme. Vršky i dužinu rozsekáme, smícháme s pažitkou a vmícháme do žervé, které mírně osolíme. Touto směsí plníme rajčata a do ní vsuneme plátky lososa stočené do kornoutku. Ozdobíme malou snítkou oprané petrželky vpíchnutou do lososa. Podáváme s bílým pečivem nebo krekry.

117. Pomazánka ze sardinek

1 sardinky v oleji, 100g másla nebo rostlinného tuku, kousek cibule, 2 natvrdo vařená vejce, lžička kaparů, hořčice, sůl.

Změklé máslo utřeme se žloutky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, hořčici a usekané kapary. Nakonec přidáme vidličkou rozmačkané sardinky i s trochou oleje a umícháme hladkou pomazánku. Mažeme na tmavý chléb a sypeme rozsekanými bílky.

118. Salát ze slanečků

400g slanečků, 1 cibule, 200g sterilované zeleniny, 1 malý kelímek majolky, troška octa a mletého pepře na dochucení.

Slanečky očistíme a vymáčíme několik hodin ve vodě. Po okapání je pokrájíme na menší dílky, smícháme se zeleninou včetně nadrobno nakrájené cibule, dochutíme octem, pepřem a dobře promícháme. Nakonec opatrně vmícháme majolku a necháme asi hodinu v chladu uležet. Podáváme s tmavým chlebem.

119. Krabí tyčinky

Mrazené krabí tyčinky, pórek, rajčata, čínské zelí, syrové žampióny, sýr Mozarelu, bazalka, vařené těstoviny (kolínka), citrónová šťáva, majolka,

Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na menší kousky, smícháme se zeleninou (nakrájenou), pokrájenými žampióny, přidáme sýr Mozarelu, okořeníme bazalkou, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme lehce majolku. Promícháme s vařenými těstovinami, navršíme do pekáčku a zapečeme.

120. Omeleta s náplní z krabího masa

1 vejce, 2 lžíce smetany, 2 lžičky másla, 30g čerstvých žampiónů, 75g krabího masa (konzervovaného), 50g hlávkového salátu, 200g rajčat, 3 lžíce podmáslí, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce křenu, sůl, pepř, sladidlo, petrželová nať.

Vejce se smetanou a solí vymícháme do pěny. Krabí maso a nahrubo nakrájené houby osmahneme na másle, odstavíme a udržujeme v teple. Zbytek másla rozehřejeme, přidáme vaječnou hmotu a osmažíme ji, posléze vmícháme krabí maso s houbami a nakrájenou petrželkou. Salát nakrájíme na nudličky, smícháme s nakrájenými rajčaty a zalijeme zálivkou z podmáslí, citrónové šťávy a ostatních přísad. Omeletu přeložíme, ozdobíme petrželovou natí a podáváme se salátem.

121. Enchilados de mariscos

400g filé, 200g krevet, 230g cibule, 100g rajského protlaku, 270g paprikových lusků, 320g rajčat, pepř, sůl, 1 dl rajské šťávy, 20g česneku, mletá ostrá paprika, tuk.

Rajčata spaříme, oloupeme a spolu s paprikou nakrájíme na proužky. Filé nakrájíme na kostky a s očištěnými krevetami dusíme na zelenině. Zalijeme protlakem a šťávou, osolíme, ochutíme třeným česnekem, kořením a dusíme doměkka. Podáváme s rýží a zeleninovou oblohou.

122. Škampi na buzaru

Obří krevety v omáčce buzara.

Z dalmatské kuchyně - Nadrobno nakrájíme 150-200g cibule, 2 stroužky česneku a několik oloupaných (předem spařených) rajčat. Rozpálíme 1 dl olivového oleje, vložíme do něj cibulí a necháme zesklovatět. Přidáme česnek, promícháme a vysypeme rajčata. Dusíme 3-4 minuty. Poté vložíme asi 1 kg krevet, jednu lžíci kečupu a po promíchání vlijeme1 dl bílého vína. Osolíme, opepříme a přidáme podle chuti bobkový list. Necháme stejnoměrně dusit 12-15 minut. Před dohotovením zasypeme strouhankou (na zahuštění). Pokud vynecháme kečup a rajčata, jde o způsob přípravy zvaný "bianko". Jako příloha se hodí obyčejný bílý chléb a bílé víno.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář