Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty č.3 na vánoční cukroví od kamarádky Jany

2. 11. 2007

NEPEČENÉ CUKROVÍ SE SUŠENÝM MLÉKEM

 

1. DOMÁCÍ ČOKOLÁDA BÍLÁ:

250 g 100% tuku rozpustíme a do horkého vmícháme 250 g ml. cukru, 1 lžíci Solamylu a 100 g Sunaru nebo sušeného mléka. Směs nalijeme do studenou vodou vypláchnutých formiček a necháme ztuhnout. Pro snažší vyklopení namočíme dna formiček krátce do teplé vody.

 

2. RAFFAELO:

Do 250 g 100% tuku rozpuštěného a vychladlého vmícháme 150 g ml. cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g sušeného mléka a nakonec 100 ml vody. Vypracujeme hladkou hmotu, ze které tvoříme mokrýma rukama malé kuličky. Do každé vmáčkneme jednu mandli a pak je obalíme v kokosu.

 

3. MARCIPÁNKY:

300 g moučkového cukru, 80 g sušeného mléka, 80 g másla, 1 bílek, mandlová tresť. Zpracujeme všechny suroviny, pokud je směs řídká, zahustíme ji sušeným mlékem (ne cukrem, směs řídne). Dáme chvíli ztuhnout do chladničky. Plníme do cukrem vysypaných formiček, vyklepneme a necháme sušit.

 

4. DUHOVÉ BÁBOVIČKY:

100 g sušeného mléka, 200 g moučkového cukru, 250 g ztuženého 100% tuku, 2 lžíce Solamylu, rum. V nádobě nad parou rozpustíme tuk, vmícháme cukr a sušené mléko. Vymícháme hladkou hmotu, ochutíme rumem. Na dno formiček nasypeme trošku barevného máčku, nalijeme trochu horké bílé čokolády a do každé formičky párátkem zatlačíme 2 lentilky. Necháme hodinu na teplém místě (lentilky se rozpustí), pak přes noc necháme v chladničce ztuhnout.

 

5. SANDOKANOVY OČI: 

Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.

Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme rumem podle hustoty. Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty (nebo do obalu od Kinder vajec) vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty, kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem vyplníme půl důlku.

 

6. MARCIPÁNOVÉ MUŠLIČKY:

300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 bílky, 2 lžíce mléka, 80 g kokosové moučky, 1-2 lžíce citronové šťávy. Zpracujeme těsto, vtlačíme do formiček mušliček vysypaných cukrem. Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout. Spojujeme máslovým krémem vždy dvě k sobě a necháme trochu pootevěené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo 2 cukrářské perličky.

 

7. BÍLÁ KOKOSOVÁ ČOKOLÁDA:

130 g sušeného mléka, 130 g moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku, 130 g jemně pomleté kokosové moučky. Ve vodní lázni rozpustíme tuk a vmícháme ostatní suroviny. Dáme do vodou opláchnutých formiček a necháme ztuhnout.

 

8. DVOUBAREVNÁ ČOKOLÁDA:

Kakaová čokoláda: 120 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 300 g ztuženého tuku (Lukana, Omega apod.), 70 g kakaa, 1 lžička Solamylu, 1 vanilkový cukr.

Kokosová čokoláda: 120 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 300 g ztuženého tuku, 70 g kokosové moučky, 2 lžíce Solamylu, 1 vanilkový cukr. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, vmícháme ostatní suroviny (pro každou čokoládu zvlášť a vymícháme do hladka. Do vodou opláchnutých formiček naléváme do poloviny bílou čokoládu a doplníme tmavou čokoládou (nebo opačně).

 

9. MLÉČNÝ MARCIPÁN:

150 g sušeného mléka, 200 g moučkového cukru, 40 g másla, 3 lžíce vlažné vody. V misce zpracujeme, plníme do malých formiček vysypaných cukrem a ihned vyklepneme. Necháme sušit. Z této hmoty, kterou můžeme obarvit potravinářskými barvami, děláme různé ozdoby (např. růžičky) nebo rozválíme a malinkými formičkami vykrajujeme různé tvary, které pokládáme na cukroví potřené polevou.

 

10. DĚTSKÉ RAFAELLO:

Rozpustíme 250 g 100% tuku a necháme vychladit. Vmícháme 1 Salko, 120 g sušeného mléka, 50-100 g ml. cukru a 2 lžíce rumu nebo citr. šťávy. Z těsta tvarujeme kuličky, doprostřed dáme oloupanou mandli. Obalujeme v kokosu. Rada: než budete tvarovat kuličky, tak těsto nechte pořádně ztuhnout v lednici. Nebude se vám lepit na prsty.

11. BAREVNÉ BONBONY:
Ve vodní lázni rozpustíme 100 g 100% tuku, 100 g ml. cukru a 2 lžíce sušeného mléka. Do vytvarovaných výlisků od bonboniéry dáme na dno lentilku, strouh.čokoládu, barevné sypání a zalijeme vlažnou hmotou. Necháme ztuhnout a vyklopíme. Dáme do papírových košíčků.

NEPEČENÉ S MANDLEMI

1. MANDLOVÉ KOSTIČKY:
250 g jemně ml. mandlí, 250 g ml. cukru, 1 vejce, 1 žloutek. Poleva: 2 bílky, 140 g ml. cukru, 1 lžička van. cukru – vše vyšlehat. Vejce a žloutek třeme s cukrem do pěny, po částech vmícháme mandle a vypracujeme těsto. Na pocukrovaném vále rozválíme na plát vysoký asi 0,5cm a ostrým nožem rozkrájíme na kostičky. Ty opatrně přendáme na vymazaný plech, potřeme polevou a ve středně horké troubě upečeme.

2. MANDLOVÉ OŘECHY:
500 g ml. ořechů zpracujeme s 250 g ml. cukru, 1 vanilkovým cukrem a 1 bílkem v těsto. Rozdělíme ho na dva díly a do jednoho dílu zapracujeme 1 lžičku kakaa. Do formiček na ořechy vysypaných ml. cukrem vtlačujeme těsto střídavě světlé a tmavé, necháme zaschnout při pokojové teplotě, vyklopíme a bílkem spojujeme k sobě vždy světlý a tmavý. Mezi ně vždy vložíme spařenou oloupanou mandli. Necháme opět zaschnout a pak posypeme ml. cukrem.

3. MANDLOVÝ MARCIPÁN:
150 g krystalového cukru, 250 g jemně ml. mandlí, 1 lžičku citr. šťávy a trochu bílků zpracujeme v měkké těsto, které zabalíme do fólie a dáme do lednice. Těsně před použitím smícháme se 125 g ml. cukru. Marcipán smíchaný s ml.cukrem rychle vysychá, proto jej připravujeme jen v potřebném množství.

4. MANDLE V ČOKOLÁDĚ:
Spaříme 150 g mandlí, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi opražíme dozlatova. Ve vodní lázni rozehřejeme 150 g čokolády a 50 g ztuženého tuku (můžeme přidat 2 lžíce mandlové tresti). Vmícháme opražené mandle. Lžičkou vykrajujeme malé kousky, klademe je na alobalovou fólii a necháme ztuhnout.

5. MANDLOVÉ HŘÍBEČKY:
120 g moučkového cukru, 1 bílek, 120 g loupaných mletých mandlí. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly. Jeden obarvíme – 50 g strouhané čokolády na vaření. Z bílého těsta tvarujeme nožičky, z tmavého těsta hlavičku hříbku. Slepujeme bílkem. Hříbky stavíme na plech vyložený pečicím papírem a ve slabě vyhřáté troubě sušíme.

6. DOMÁCÍ PRAVÝ MARCIPÁN:
500 g oloupaných mandlí, 15 g oloupaných hořkých mandlí (lze nahradit několika meruňkovými jádry), 500 g moučkového cukru, 1 bílek (nebo 50 g růžové vody, k dostání jen ve větších drogériích). Mandle rozmixujeme na jemnou kaši, přidáme moučkový cukr, bílek nebo růžovou vodu. Hmotu zpracováváme dostatečně dlouho, pak zabalíme do potravinové fólie a uložíme do chladničky. Můžeme ji tvarovat, vyvalovat, obarvit potravinářskými barvami.

7. LEDOVÉ HRUDKY:
250 g másla nebo jiného tuku, 200 g moučkového cukru, 1 lžíce pudinkového prášku, 100 g prosátého kakaa, 200 g mletých mandlí nebo ořechů. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní přísady a mícháme dokud se vše nespojí. Pak směs odstavíme a když začíná tuhnout, děláme malé hrudky, které klademe na tácek vyložený alobalem. Necháme v chladu ztuhnout.

8. MANDLOVÉ KOULE Z NUGÁTU:
250 g nugátu, 75 g hořké čokolády, 25 g tuku, 120 g ořechů nebo mandlí, 3 lžíce rumu, mandle na obalování. Nugát, čokoládu a tuk rozehřejeme ve vodní lázni. Přidáme nasekané ořechy nebo mandle a rum. Z hmoty tvoříme koule a obalujeme je v posekaných a upražených mandlích.

9. MARCIPÁNOVÉ KOULE:
250 g sušeného mléka, 150 g moučkového cukru, 250 g ztuženého pokrmového tuku, 1 vanilkový cukr, 1 dl vlažné vody. Tuk necháme rozpustit ve vodní lázni. Do rozpuštěného vychladlého tuku nasypeme cukr, sušené mléko, vanilkový cukr, vlažnou vodu a vymícháme na hladkou hmotu. Necháme trochu ztuhnout, pak tvarujeme koule, do každé vložíme oloupanou mandli. Naplněné koule obalujeme v kokosové moučce.

10. ČOKOLÁDOVÉ JITRNIČKY:
100 g čokolády na vaření, 100 g moučkového cukru, 100 g oloupaných mandlí, 1 lžíce pikantního džemu, 2 bílky, mletá skořice, mletý hřebíček. Čokoládu i mandle nastrouháme, spojíme s cukrem, džemem, vidličkou našlehaným bílkem a kořením. Důkladně propracujeme a tvarujeme jitničky. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a na koncích propíchneme krátkými špejličkami (třeba z párátek). V mírně vyhřáté troubě usušíme.

11. KOŘENĚNÉ OŘECHOVÉ HROMÁDKY:
200 g bílé čokolády, 100 g mandlí, 50 g lískových oříšků, 50 g sezamových semínek, 50 g slunečnicových semínek, 100 g rozinek, 1 lžička mleté skořice a mletého nového koření, 2 lžičky nastrouhané citronové kůry. Oloupané mandle, slunečnice, sezamová semínka a lískové oříšky opražíme na suché teflonové pánvičce. Vychladlá smícháme s kořením, rozinkami, citronovou kůrou. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nasypeme do ní připravenou směs a promícháme. Na alobal lžičkou klademe ořechové hromádky a necháme v chladu ztuhnout. Vkládáme do papírových košíčků.

12. NEPEČENÝ ČOKOLÁDOVÝ SALÁM:
120 g moučkového cukru, 1 vejce, 120 g neloupaných mandlí, 100 g čokolády, 100 g loupaných mandlí, 40 g kandovaného ovoce. Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme strouhané neloupané mandle a strouhanou čokoládu, na nudličky nakrájené loupané mandle a pokrájené kandované ovoce. Hmotu v rendlíku zahříváme za stálého míchání až se spojí. Pak na vále, dobře vysypaném cukrem, vyválíme váleček do tvaru salámu. Zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout a rozležet. Potom krájíme na tenké šikmé plátky.

13. MARCIPÁNOVÉ CUKROVÍ:
250 g moučkového cukru, 250 g oloupaných, jemně nastrouhaných mandlí. Cukr s mandlemi mícháme v kastrolku na mírném ohni tak dlouho, až se hmota spojí a přestane lepit. Přendáme ji na vál a dobře zpracujeme s 50 g moučkového cukru. Modelujeme tvary nebo tvarujeme pomocí formiček. Dáváme je na plech lehce vytřený máslem a ve vlažné troubě sušíme.

14. OPLATKOVÉ FÍKOVÉ ŘEZY:
120 g fíků, 120 g mletých oloupaných mandlí, 120 g moučkového cukru, 2 bílky, 3 dortové, oplatky. Ušleháme z bílků tuhý sníh, postupně zašleháme cukr. Vmícháme drobně nakrájené fíky a mleté mandle. Směsí potřeme oplatky, skládáme na sebe, zabalíme do alobalu a zatížíme. Necháme do druhého dne v chladničce rozležet, pak krájíme na řezy.

15. MANDLOVÉ BRAMBŮRKY:
300 g moučkového cukru, 200 g mandlí, 2 bílky, citronová šťáva nebo rum, kakao nebo čokoláda na obalení. Oloupané mandle nastrouháme a trochu utlučeme, smícháme s cukrem, zvlhčíme citronovou šťávou nebo rumem, spojíme bílky a z hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě nebo kakau.

16. MANDLOVÉ PRALINKY:
200 g mléčné nebo horké čokolády, 200 g nasekaných oloupaných mandlí, 4-6 lžic sladkého likéru Baileys (nebo podobný sladký hustý likér). Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme nasekané mandle a likér. Hmotu necháme vychladnout, když už neteče, lžičkou klademe na máslem vymazaný pergamenový papír kopečky a necháme v chladničce ztuhnout. Opatrně sejmeme z papíru (pozor, jsou velmi křehké) a vkládáme do papírových košíčků. Skladujeme v chladnu

17. PIŠKOTOVÉ PRALINKY S MANDLEMI:
150 g drcených piškotů, 100 g bílé čokolády, 50 g moučkového cukru, 75 g másla, 50 g sekaných mandlí, 1-2 lžíce rumu. Utřeme máslo s cukrem a opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Do krému přimícháme piškoty, mandle a rum. Vypracujeme těsto a necháme vychladit. Z těsta vyválíme plát asi 1,5 cm silný a nakrájíme na kvádříky. Dáme je asi na 2 hodiny do chladničky. Mezitím si připravíme 150 g mléčné čokoládové polevy a kvádříky v ní namáčíme. Ještě vlhké zdobíme kandovaným ovocem a necháme oschnout.

18. JABLEČNÉ KULIČKY:

140 g nastrouhaných jablek, 140 g moučkového cukru, 70 g mletých mandlí, 50 g nastrouhané pomerančové kůry, kůru a šťávu z 1/2 citronu. Cukr svaříme s trošičkou vody „na nit“ a vmícháme ostatní suroviny. Uvaříme za stálého míchání do husta. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme podle chuti v hrubém krystalovém cukru, kokosové moučce, mletých ořeších, nastrouhané čokoládě a necháme zaschnout.

NEPEČENÉ SALÁMY A ROLÁDY


1. ESÍČKOVÁ ROLÁDA:

200 g rozmačkaných Esíček, 50 g ml. cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu,

2 lžíce uvařené vychladlé zrnkové kávy. Náplň: 120 g másla, 50 g ml. cukru, 1 žloutek – vyšlehat. Esíčka, kakao, cukr, rum a kávu promícháme a vypracujeme těsto, které vyválíme na placku na papíře potřeném máslem a posypaném ml. cukrem. Potřeme máslovou náplní, stočíme a necháme v ledničce ztuhnout. Můžeme polít čokoládou.

 

2. ROLÁDA S KOKOSOVOU NÁPLNÍ:

300 g dětských piškotů, 170 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 7 lžic rumu (i více), mléko podle potřeby. Pomleté piškoty nasypeme na vál, smícháme s cukrem, kakaem, rumem. Mlékem zaděláme na vláčné těsto. Mezi dvěma mikrotenovými sáčky vyválíme z těsta obdélník. Smícháme 90 g másla, 90 g moučkového cukru, 90 g kokosové moučky a vymícháme do hladkého krému. Piškotové těsto potřeme kokosovou náplní, pevně stočíme, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout.

 

3. ROLÁDA Z PERNÍKOVÉHO TĚSTA:

150 g kokosové moučky, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, rum. Vypracujeme těsto, které zabalíme (jako závin) do základního perníkového těsta ( viz. ostatní nepečené cukroví). Uděláme válečky o průměru 3 cm a 30 cm dlouhé. Necháme ztuhnout a pak nakrájíme na 1 cm silná kolečka.

 

4. KAKAOVÁ ROLÁDA:

200 g moučkového cukru, 60 g kakaa, 3 a půl balíčku piškotů, 10 lžic mléka, 3 lžíce rumu. Piškoty umeleme, smícháme s cukrem, kakaem, rumem a mlékem. Vypracujeme vláčné těsto, mezi dvěma mikrotenovými sáčky rozválíme na 2 obdélníky. Uložíme na 10-15 minut do chladna. Utřeme 150 g změklého másla se 100 g moučkového cukru, 150 g jemně mleté kokosové moučky. Krém rozetřeme na obdélníky kakaového těsta, pomocí mikrotenu svineme do rolády a polijeme čokoládovou polevou. Necháme přes noc ztuhnout v chladničce.

 

5. DVOUBAREVNÁ ROLÁDA:

150 g moučkového cukru, 150 g mletých piškotů, asi 5-7 lžic kávy. Vše smícháme, je-li těsto tuhé, přidáme trochu kávy a necháme chvíli uležet. Rozválíme (nejlépe mezi 2 mikrotenovými sáčky) na obdélník o tloušťce asi 5 mm. Vypracujeme rychle druhé těsto ze 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky a necháme alespoň 30 minut ztuhnout v chladničce. Pak rozválíme kokosovou hmotu (mezi 2 mikroteny) na obdélník. Položíme na kávové těsto, válečkem přitlačíme a svineme obě těsta do rolády. Zabalíme do alobalu a uložíme v chladničce nebo i v mrazáku. Podle potřeby krájíme 5 mm široké plátky.

 

6. OVOCNÝ SALÁM:

100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce piškotových drobečků, 50 g rozinek, 1 sáček pokrájeného kandovaného ovoce, 1-2 lžíce rumu. Vypracujeme těsto a vyválíme do válečku. Zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout asi 2 dny. Pak krájíme na šikmé řezy.

 

7. DĚDŮV SALÁM:

70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g strouhané čokolády, 70 g mletých ořechů, 100 g pokrájených želé bonbonů, trochu rumu. Vypracujeme těsto a vyválíme do válečku. Necháme v chladu ztuhnout a potom obalujeme v kokosové moučce. Krájíme na šikmé řezy.

 

8. OŘECHOVÉ TRUBIČKY:

70 g moučkového cukru, 1 bílek, 100 g mletých, ořechů, 100 g mletých piškotů, 1-2 lžíce kakaa, několik kapek vody. Vypracujeme těsto, mezi dvěma mikrotenovými sáčky vyválíme tenkou placku a rádýlkem rozkrájíme na obdélníčky velké 6x4 cm. Namotáme na kovové trubičky (průměr 13 mm) nebo na vařečku, vytvarované potom sušíme v mírné troubě 50-60 °C. Hotové plníme krémem. Utřeme 100 g másla s 80 g moučkového cukru a po kapkách přidáváme 1 lžičku rumu. Konce trubiček namáčíme do čokolády (70 g čokolády, 40 g tuku).

 

9. KOKOSOVÁ ROLÁDA:

150 g moučkového cukru, 250 g tuku, 2 vejce, 200 g dětských piškotů, 40 g kakaa. Necháme rozehřát tuk (nesmí se vařit), přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme trochu zatuhnout, znovu prohněteme a na mikrotenu vysypaném moučkovým cukrem vyválíme plát. Potřeme pikantní marmeládou, zavineme jako roládu a obalíme v kokosu. Necháme ztuhnout a krájíme řezy.

 

10. MILADČINA KOKOSOVÁ ROLÁDA:

500 g dětské krupice, 350 g moučkového cukru, 200 g másla, 150 g 100% tuku, 50-100 g strouhaného kokosu, 2 lžíce kakaa, 10-12 lžic mléka, 8-12 lžic rumu. Máslo a tuk rozpustíme v kastrolku, přidáme dětskou krupičku a smažíme na světlý odstín asi 15 minut. Potom přidáme cukr, rum a mléko. Dobře zamícháme a rozdělíme na 2 díly. Do prvního dílu zamícháme strouhaný kokos a uděláme váleček. Do druhého přidáme kakao a obalíme světlý váleček. Celý zabalíme do celofánu a necháme ztuhnout.

 

11. SRNČÍ HŘBET-STUDENTSKÁ PEČEŤ:

250 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku, 3 vejce, 100 g sekaných ořechů, 3 Tatranky (Horalky), 3 polévkové lžíce kakaa, 100 g rozinek (namočených v rumu), 1 sáček želé bonbonů. Tuk s cukrem, vejci a kakaem mícháme ve vodní lázni. Až je hmota hladká, přidáme nadrobno nakrájené Tatranky, nakrájené bonbony, ořechy a rozinky. Vše důkladně promícháme a nalijeme do máslem vymazané formy srnčího hřbetu a necháme ztuhnout. Krájíme řezy.

 

12. PIŠKOTOVÁ NEPEČENÁ ROLÁDA:

200 g mletých piškotů, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 vejce, 2 lžíce rumu. Ze surovin propracujeme těsto, které vyválíme na pocukrovaném pergamenovém papíru na placku 5 mm silnou. Potřeme kakaovým krémem. Utřeme 100 g másla se 100 g moučkového cukru, 3 lžičkami kakaa a 1 nastrouhaným žloutkem. Potřený plát svineme, zabalíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout.

 

13. KOKOSOVÁ ROLÁDA:

100 g strouhaného kokosu, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 lžíce kandovaného ovoce, citronová šťáva. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kokosovou moučku a citronovou šťávu. Na fólii nebo alobal vyválíme obdélník (7x25 cm), střed posypeme kandovaným ovocem. Svineme a upravíme do úhledné roládky. Necháme v chladničce ztuhnout. Polijeme čokoládovou polevou.

 

14. SUŠENKOVÁ PLNĚNÁ ROLÁDA:

200 g levných sušenek, 160 g moučkového cukru, 80 g másla, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 1 bílek. Pomleté (nebo podrcené) sušenky zpracujeme s ostatními surovinami. Vyválíme 2 stejně velké placky na alobalu posypaném moučkovým cukrem a potřeme každý máslovým krémem. Utřeme do pěny 130 g másla s 1 vrchovatou lžící moučkového cukru, 1 žloutkem, 1 vanilkovým cukrem, trochou rumu. Pomocí alobalu svineme, zabalíme a necháme v chladnu ztuhnout.

 

15. ESÍČKOVÁ KÁVOVÁ ROLÁDA:

2 balíčky sušenek Esíčka, 1 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce silné černé kávy, trochu rumu. Sušenky jemně pomeleme, smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme. Hmotu rozválíme na alobalu posypaném moučkovým cukrem a potřeme máslovým krémem. Utřeme do pěny 100 g

másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky a ochutíme rumem.

Potřený plát svineme pomocí alobalu do rolády, necháme ztuhnout v chladničce.

 

16. DVOUBAREVNÁ ROLÁDIČKA:

300 g máslových sušenek, 100 g moučkového cukru, 40 g kakaa, trochu kávy nebo rumu. Sušenky pomeleme, promícháme s cukrem a kakaem. Zvlhčíme kávou nebo rumem, aby těsto bylo vláčné a dalo se rozválet. Ze 150 g kokosové moučky, 150 g moučkového cukru a 150 g másla vypracujeme druhé těsto. Vyválíme pomocí mikroténového sáčku sušenkové těsto a zvlášť stejně velké i kokosové těsto. Na plát sušenkového těsta položíme vyválené kokosové těsto a společně svineme do roládky. Zabalíme do celofánu, necháme v ledničce do druhého dne ztuhnout.

 

17. PIŠKOTOVÝ SALÁM:

2 balíčky dětských piškotů, 200 g moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu. Piškoty nalámeme na menší kousky a pokapeme rumem. Vejce utřeme s cukrem, přidáme kakao, vlažný rozpuštěný tuk a smícháme s piškoty. Vyválíme šišku, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na kolečka.

 

18. MANDLOVÝ SALÁM:

250 g mletých sušenek, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 100 g sekaných oloupaných mandlí, 30 g kakaa, 1/2 dl rumu. Vypracujeme mandlovou hmotu, vyválíme váleček, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na plátky.

 

19. KOKOSOVÝ SALÁM:

250 g sušenek (Be-Be), 100 g moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosové moučky, 3 lžíce nasekaného kandovaného ovoce, 2 lžíce mletých lískových oříšků, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr. Vejce utřeme s cukrem, přidáme ostatní suroviny, nakonec po kouscích ztužený tuk. Pečlivě zpracujeme na tuhou hmotu, vytvarujeme 2-4 šišky, obalíme v kokosové moučce. Necháme v chladu ztuhnout. Krájíme šikmo na silnější plátky.

 

20. ČOKOLÁDOVÝ SALÁM:

4 dortové oplatky polámeme na drobné kousky, přidáme 50 g rozinek, 2 balíčky kandovaného ovoce na drobno pokrájené, 50 g jemně posekaných lískových ořechů a 50 g mandlí. Promícháme. Vyšleháme 3 vejce, 200 g ml. cukru, 2 lžíce kakaa. Dáme nad páru a za stálého míchání přidáváme 250 g másla po kouskách. Směs nesmí vřít. Vlijete na ostatní suroviny, promícháme a vyklopíme na pocukrovaný alobal. Vytvarujele válec a necháme vychladit. Před podáváním nakrájíme na plátky.

 

21. ESÍČKOVÁ ROLÁDA S NÁPLNÍ:

2 balíčky sušenek Esíčka, 1 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce silné černé kávy, trocha rumu. Esíčka umeleme nebo rozmixujeme, smícháme s ostatními surovinami a na alobalu vyválíme na plát. Potřeme máslovým krémem. Utřeme 100 g másla se 2 žloutky, 2 lžícemi moučkového cukru, ochutíme rumem. Pomocí alobalu svineme a necháme v chladu ztuhnout.

 

22. KAKAOVÁ ROLÁDA S MÁSLOVOU NÁPLNÍ:

200 g sušenek, 160 g moučkového cukru, 80 g másla, 1 bílek, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu. Sušenky umeleme, smícháme s ostatnimi surovinami a na vále posypaném moučkovým cukrem rozválíme na dva stejné pláty. Potřeme je máslovým krémem. Utřeme 130 g másla s 1 žloutkem, 1 vrchovatou lžící moučkového cukru, vanilkovým cukrem. Svineme, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout.

 

23. KAKAOVÁ ROLÁDA S KOKOSOVOU NÁPLNÍ:

250 g sušenek, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka, 3 lžíce rumu. Sušenky umeleme, smícháme s ostatními surovinami a vyválíme na dva stejné pláty. Pokud je hmota tuhá, přidáme trochu rumu a mléka. Potřeme kokosovou nádivkou. Utřeme 100 g másla s 100 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky. Svineme, zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu ztuhnout.

 

24. KÁVOVÁ ROLÁDA:

250 g sušenek, 100 g moučkového cukru, 30 g kakaa, 1 lžíce rumu, 1/2 šálku silné černé kávy. Sušenky pomeleme nebo podrtíme, smícháme s ostatními surovinami.

Na mikroténu vyválíme na plát. Potřeme kokosovou nádivkou. Utřeme 100 g másla se 100 g moučkového cukru, 1 lžící rumu a 60 g kokosové moučky. Svineme, zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu ztuhnout.

 

25. KOKOSOVÁ ROLÁDA:

500 g dětských piškotů, 100 g moučkového cukru, 6 vrchovatých lžic kokosové moučky, 4 lžíce kakaa, 8 lžic černé kávy, 5 lžic rumu. Piškoty pomeleme a smícháme s ostatními surovinami. Hmotu rozválíme na mokré utěrce nebo alobalu posypaném kokosem (moučkovým cukrem). Potřeme kokosovou nádivkou. Utřeme 2 lžíce másla se 100 g moučkového cukru, 2 lžícemi rumu, 2 lžícemi kokosové moučky. Svineme a necháme v chladu ztuhnout.
Dáme směs dáme do alobalem vyložené chlebíčkové formy, důkladně upěchujeme a necháme v chladničce do druhého dne ztuhnout.

 

59. PIŠKOTOVÉ KULIČKY:

200 g ml. cukru, 250 g másla, 2 vejce, 200 g mletých piškotů, 6 Tatranek nebo Horalek, trochu rumu. Máslo utřeme s cukrem, žloutky a rumem, přidáme Tatranky a piškoty. Nakonec vmícháme sníh z bílků, tvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhané čokoládě. 

NEPEČENÉ ŘEZY 

1. OŘECHOVÉ SALÓNKY:
500 g pískového cukru, 60 g másla, 2 lžíce strouhaných ořechů, 1/4 l mléka, 1 lžíce rumu. Mléko, cukr a máslo mícháme na ohni do zlatova. Sejmeme z ohně, přidáme rum, ořechy a promícháme. Nalijeme na vodou opláchnutý plech, necháme zatuhnout a krájíme na obdélníčky.

2. NEPEČENÝ NUGÁT:
250 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku, 2 vejce, 500 g piškotů, 30 g kakaa, 50 g rozinek, 5 lžic rumu. Ve vodní lázni necháme rozpustit tuk, přidáme jemně rozdrcené piškoty, prosetý cukr, vejce a rozinky namočené v rumu. Promícháme a vzniklou hmotu rozválíme na pocukrovaném vále na tloušťku 1 cm. Povrch uhladíme tak, že přiložíme mikrotenový sáček, přes který válečkem těsto vyrovnáme. Polijeme čokoládovou polevou. Po zatuhnutí krájíme na malé čtverečky.

3. OŘECHOVÉ TYČINKY:
150 g moučkového cukru, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 lžíce meruňkové zavařeniny, 1 lžíce rumu. Smícháme ořechy s cukrem a zavařeninou. Vyválíme pomocí mikrotenového sáčku, potřeme rumem. Krájíme tyčinky a obalujeme v jemném krupicovém cukru.

4. OŘECHOVÉ NEPEČENÉ ŘEZY:
200 g moučkového cukru, 1 vejce, 200 g jemně mletých ořechů, rum. Ořechy smícháme s cukrem, vejcem a přilijeme tolik rumu, aby těsto bylo vláčné. Na pocukrovaném alobalu vyválíme 3 stejné pruhy na stéblo silné. Každý pruh potřeme rozpuštěnou čokoládou a skládáme na sebe. Povrch potřeme čokoládou a zdobíme ořechy. Necháme ztuhnout a krájíme na malé řezy.

5. TŘÍBAREVNÝ KOKOSOVÝ ŘEZ:
180 g moučkového cukru, 250 g kokosové moučky, 1 slazené kondenzované mléko, rum. Kokosovou moučku smícháme s kondenzovaným mlékem, přidáme tolik cukru, aby hmota byla tuhá a ochutíme rumem (asi 2 lžíce). Rozdělíme na 3 části. Jednu necháme bílou, druhou obarvíme 2 lžícemi kakaa, třetí červeným potravinářským barvivem. Každý díl zformujeme do válečku dlouhého 30 cm a rozválíme na šířku 5 cm. Pláty potřeme kondenzovaným mlékem, naskládáme na sebe a necháme v chladu ztuhnout.

6. KREMEŠ OD SOUSEDKY:
Na velký plech rozložíme Be-Be sušenky ( asi 3 balíčky). Potřeme pudinkovým krémem, šlehačkou, opět sušenky a polijeme čokoládovou polevou. Krém: uvaříme pudink z 1 l mléka, 3 vanil. pudinků, 3 lžic kryst. cukru, 1 van. cukru a 1 lžíce pol. mouky. Do vychladlého vmícháme 125 g másla. Šlehačku připravíme podle návodu ze 4 balíčků práškové šlehačky, ale množství mléka dáme jen na 3 balíčky, aby byla tužší. Vmícháme do ní 1 ztužovač šlehačky

7. OPLATKOVÉ FÍKOVÉ ŘEZY:
250 g ml. cukru, 250 g 100% tuku, 3 vejce, 1/2 balíčku piškotů, 1 balíček fíků, 1 čokoláda na vaření, rum, obdélníkové dortové oplatky. Nad párou rozpustíme tuk, přidáme nalámanou čokoládu, cukr, umleté fíky a postupně vejce. Mícháme do zhoustnutí, ale nesmí vařit. Dortový oplatek potřeme 1 cm směsi, poklademe piškoty, pokapeme rumem a potřeme směsí tak, aby piškoty byly zakryté. Zakryjeme druhým oplatkem, zatížíme a v chladu necháme uležet. Polijeme čokoládovou polevou a krájíme na malé řezy.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

EVIK - DOBROU CHUT

6. 12. 2007 9:51

PIŠTE, JAK SE POVEDLO A JAK CHUTNALO.