Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty č.1 na vánoční cukroví od kamarádky Jany

2. 11. 2007

NEPEČENÉ CUKROVÍ S KOKOSEM

 

1. KOKOSOVÉ KULIČKY:

120 g moučkového cukru, 60 g tuku Hera, 1 bílek, 70 g kokosové moučky, 30 g kakaa, trocha rumu. Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce.

 

2. KOKOSOVÉ OČI:

350 g moučkového cukru, 120 g másla, 6 uvařených žloutků, 120 g kokosové moučky. Žloutky nastrouháme, smícháme s cukrem, máslem a kokosovou moučkou. Tvarujeme kuličky, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme čokoládovou polevu.

 

3. TMAVÉ KOKOSOVÉ KULIČKY:

200 g moučkového cukru, 150 g ztuženého tuku, 1 vejce, 200 g kokosové moučky, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a promícháme do vychladnutí. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce.

 

4. RUMOVÉ KULIČKY:

250 g moučkového cukru, 250 g másla nebo jiného tuku, 1 žloutek, 250 g dětských piškotů, 100 g kokosové moučky, 2 dl rumu, rozinky. Utřeme máslo s cukrem, žloutkem a vmícháme piškoty rozdrobené v rumu. Přidáme kokosovou moučku a rozinky. Necháme v chladničce ztuhnout. Tvarujeme kuličky, namáčíme je v kakaové polevě, necháme lehce zaschnout a obalujeme v kokosové moučce.

 

5. KOKOSOVÉ KOULE MÁČENÉ V ČOKOLÁDĚ:

1 balík piškotů a 1 balík čtvercových oplatek na dorty rozdrobíme, přidáme 100 g rozinek namočených ve 3 lžících rumu, 100 g strouh. ořechů, 100 g másla, 1 vejce, 100 g ml. cukru, trochu mléka a vše smícháme. Tvoříme malé kuličky, které máčíme v čokoládě a obalujeme v kokosu.


6. MÁSLOVÉ KOKOSOVÉ KULIČKY:

200 g kokosové moučky, 240 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 vejce, 60 g kakaa. Vše smícháme a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau s moučkovým cukrem – nebo v kokosové moučce. Necháme v chladu uležet.

 

7. ČOKOLÁDOVÉ KOKOSOVÉ KOULE:

Vyšleháme do pěny 150 g moučkového cukru a 2 vejce, přidáme 150 g čokolády na vaření rozpuštěné ve 20 g 100% tuku, 150 g mletého kokosu a 2 lžíce rumu. Z těsta tvoříme koule, které obalujeme v loupaných, sekaných mandlích nebo v kokosu. Ukládáme do papírových košíčků.

 

8. RAFAELLO:

200 g kokosové moučky, 2 dl slazeného kondenzovaného mléka, oloupané mandle. V míse vypracujeme z kokosu a mléka bílou hmotu, necháme 30 minut v chladničce vychladit. Do kousků těsta balíme oloupanou mandli a kousky vyvalujeme jako kuličky v kokosové moučce.

 

9. KOKOSOVÉ KULIČKY:

400 g moučkového cukru, 200 g sušeného mléka, 300 g ztuženého tuku, 100 g kokosové moučky, kakao. Nad parou rozpustíme tuk, vmícháme cukr smíchaný se sušeným mlékem a kakaem, kokosovou moučku. Vypracujeme těsto, necháme v chladu chvíli ztuhnout. Tvarujeme kuličky a obalujeme je v kokosové moučce.

 

10. SNĚHOVÉ KOULE:

2 bílky, 80 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu. Ušleháme tuhý sníh, postupně zašleháme cukr. Vmícháme kokosovou moučku smíchanou s kakaem a lžíci rumu. Do vláčného těstíčka balíme oloupané mandle. Koule obalujeme v kokosové moučce.

 

11. KOKOSKY DO FORMIČEK:

2 žloutky z natvrdo uvařených vajec utřeme se 100 g moučkového cukru a 100 g strouhaného kokosu. Přidáme 2 lžíce rumu. Zpracovanou hmotou vyplníme formičky (mušle, ořechy apod.) a necháme do druhého dne sušit. Hotové vyklepneme z formičky.

 

12. KOKOSOVÉ KOŠÍČKY:

100 g mletého kokosu, 250 g moučkového cukru, 70 g másla, 0,5 dl rumu, mleté piškoty. Ze všech surovin vypracujeme těsto. Kousky těsta tvarujeme jako malé kuličky a vkládáme je do papírových košíčků, zalijeme kakaovou polevou. Rozpustíme ve vodní lázni 180 g 100% tuku, přidáme 100 g moučkového cukru a 70 g kakaa. Vymícháme do hladka, necháme mírně zatuhnout a nalijeme na kokosovou hmotu v košíčkách. Ozdobíme podle fantazie (lentilka, barevné sypání apod.).

 

13. KOKOSOVÝ SALÁM:

150 g mletého kokosu, 150 g moučkového cukru, kousek bílku, 1lžíce rybílové marmelády, 1 lžíce rumu. Strouhaný kokos umeleme na makovém mlýnku, přidáme cukr, bílek, marmeládu, rum a vypracujeme hustší těsto. Uděláme váleček, obalíme v prosátém kakau a necháme asi 1 den ztuhnout v chladu. Pak krájíme na plátky a dosušíme.

 

14. TŘÍBAREVNÝ KOKOSOVÝ ŘEZ:

500 g dětské krupičky, 500 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g ztuženého 100%tuku, 5 lžic rumu, 8-10 lžic mléka, kokosová moučka. Máslo a tuk rozpustíme a osmažíme v něm krupičku na světlý odstín. Přidáme cukr, rum a tolik kokosové moučky, aby hmota byla vláčná. Rozdělíme na 3 díly, jeden zůstane bílý, druhý obarvíme kakaem, třetí díl obarvíme růžovou potravinářskou barvou. Vyválíme stejné obdélníky, položíme na sebe a opatrně svineme do válečku. Zabalíme do celofánu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na kolečka.

 

15. OVOCNÝ SALÁMEK:

Smícháme 100 g mletých piškotů, 70 g kandovaného ovoce, 50 g kokosu a 40 g moučkového cukru. Přidáme 50 g másla a šťávu z půlky citronu. Směs rozdrobíme jako na žmolenku, zalijeme 50 g rozpuštěného tuku a uhněteme. Vytvarujeme salámek, pevně zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout. Před podáváním nakrájíme na kolečka.

 

16. TMAVÁ KOKOSOVÁ ČOKOLÁDA:

500 g 100% tuku, 100 g čokolády na vaření, 300 g moučkového cukru, 100 g kakaa, 2-3 lžíce rumu, 30 g kokosové moučky. Tuk rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme nalámanou čokoládu, cukr, přimícháme prosáté kakao, rum a nakonec kokosovou moučku. Mícháme až je hmota hladká – nesmí se vařit. Dáváme do formiček a necháme ztuhnout. Vyklopíme a uchováme v chladničce.

 

17. KOKOSOVÁ ČOKOLÁDA VE FORMIČKÁCH:

250 g mletého kokosu, 250 g mouckového cukru, 80-90 g másla, 2 žloutky. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do hladkého krému a vmícháme kokosovou moučku. Plníme do malých formiček, vyklopíme a necháme na vále sušit.


18. KOKOSOVÉ OVÁLKY:

250 g kokosu, 400 g mletých dětských piškotů, 250 g másla, cukr a rum podle chuti. Vypracujeme těsto a vkládáme do cukrem vysypaných formiček oválného tvaru. Vyklopíme, necháme zaschnout a druhý den poléváme čokoládovou polevou. Zdobíme půlkami mandlí.

 

19. ŠPANĚLSKÁ KOLEČKA:

250 g moučkového cukru, 200 g kokosové moučky, 2 bílky, trochu rumu. Vypracujeme těsto na pocukrovaném prkýnku, vyválíme a vykrajujeme oválky. Připravíme druhé nepečené těsto. Smícháme 200 g mletých piškotů se 150 g mletých ořechů, 50 g másla, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru a trochou citronové šťávy. Vyválíme na stejnou tloušťku jako první těsto, vykrajujeme stejně velké oválky. Oválky dvou barev spojujeme marmeládou a necháme do druhého dne zaschnout. Druhý den ozdobíme čokoládovou polevou.

 

20. KOKOSOVÍ TUČŇÁCI:

150 g jemné kokosové moučky, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g mletých děttských piškotů, 100 g másla, 1-2 lžíce rumu nebo mléka. Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme asi 30 kuliček. Kuličky obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formiček „úlků“. Vařečkou v úlcích vytlačíme otvor, naplníme krémem (čokoládový, máslový, citronový apod.) a přilepíme na piškot nebo upečené linecké kolečko. Ve vodní lázni rozpustíme 100 g tmavé čokoládové polevy a polovinu tělíčka potřeme. Oči uděláme z kousku bílého marcipánu, zobáček ze žlutého marcipánu, křidélka z rozpůlených oloupaných mandlí.

 

21. ŠVESTKOVÉ KOULIČKY:

10 velkých suchých švestek, 1 lžíce švestkových povidel, 1 lžička kakaa, 1 lžíce citronové šťávy a špetka strouhané kůry, 2 dl moučkového cukru, 2 dl strouhaného kokosu. Švestky omyjeme, krátce povaříme v troše vody a vypeckujeme. Jemně usekáme a spojíme s ostatními surovinami, dobře promícháme. Z husté hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v kokosové moučce.

 

22. KOULE ŠUP SEM - ŠUP TAM:

120 g moučkového cukru, 30 g kakaa, 50 g mletého kokosu, 40 g másla, 1 bílek, rum. Všechny suroviny zpracujeme a tvarujeme větší nebo menší koule, které obalujeme v mletém kokosu.

 

23. KOKOSOVÉ KULIČKY:

150 g dětské krupičky, 100 g mletého kokosu, 200 g moučkového cukru, 120 g másla, 3 lžíce rumu. Na slabém ohni rozpustíme máslo a lehce opražíme krupičku. Zapracujeme ostatní suroviny a z hmoty tvarujeme kuličky. Namáčíme v čokoládové polevě.

 

24. KOKOSOVÉ DVOUBAREVNÉ ŘEZY:

250 g kokosové moučky, 500 g moučkového cukru, 250 g tuku (Hera apod.), 150 g sušeného mléka, 2 bílky, několik lžic rumu (podle chuti). V hrnci rozpustíme tuk, odstavíme z ohně, vmícháme kokosovou moučku, cukr, sušené mléko, rum a bílky. Vymícháme těsto, rozdělíme na 2 díly. Plech vyložíme alobalem, rozetřeme jeden díl těsta. Do druhého dílu vmícháme trochu kakaa na obarvení a rozetřeme na první díl. Polijeme čokoládovou polevou (můžeme střídat s bílou polevou) a necháme v chladu ztuhnout.

 

25. NUGÁTOVÉ ŘEZY S ROZINKAMI:

100 g másla, 100 g tuku Hera (apod.), 100 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 4 dl horkého mléka, 4 lžíce rumu, 6 lžic kokosové moucky, 4 lžíce rozinek. Rozmixujeme změklé máslo, tuk, cukr, kakao a mléko. Nalijeme do mísy, přidáme kokosovou moučku, rozinky (spařené a okapané) a přilijeme rum. Do směsi zamícháme 2 balíčky dětských piškotů, lehce promícháme. Chlebíčkovou formu vyložíme alobalem, naplníme směsí, stlačíme a překryjeme alobalem. Nejlépe přes noc necháme uležet v chladničce. Druhý den vyklopíme, polijeme mléčnou nebo kakaovou polevou a posypeme strouhaným kokosem.

 

26. KOKOSOVÝ STUDENÝ DORT:

2 balíčky piškotů, 2 zakysané smetany, 1 sušená šlehačka v prášku, l vanilkový cukr. Podle návodu ušleháme šlehačku, smícháme se smetanou, cukrem a piškoty. Dortovou formu silně vymažeme máslem, vysypeme kokosovou moučkou a naplníme polovinou směsi. Poklademe okapaným kompotovým nebo čerstvým ovocem a rozetřeme zbytek směsi. Povrch uhladíme, posypeme kokosem a kakaem a dáme vychladit. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a pocákáme čokoládovou polevou.

 

27. ŠPANĚLSKÁ KOLEČKA: 

250 g ml. cukru, 200 g kokosu, 2 bílky, trochu rumu. Vypracujeme těsto a na pocukrovaném vále vyválíme a vykrajujeme oválky. Vypracujeme druhé těsto: 200 g ml. piškotů, 150 g ml. ořechů, 50 g másla, 2 žloutky, 100 g ml. cukru, trochu citr. šťávy. Vyválíme a vykrajujeme stejné oválky jako z prvního těsta. Spojujeme marmeládou a necháme do druhého dne zaschnout. Zdobíme čokol. polevou.

 

28. KOKOSOVÉ BONBONY:

Vymícháme 50 g másla, 30 g ml. cukru, 1 van. cukr. Přidáme 40 g kokosu, 1 balíček pomletých piškotů a 50 ml rumu. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu. Dáváme do papírových košíčků.

 

29. RAFAELLO:

Rozpustíme 250 g 100% tuku. Do vychladlého vmícháme 250 g ml. cukru, 1 van. cukr a 100 g pomletých ovesných vloček. Přidáme 100 ml teplé vody, 200 g sušeného mléka, 200 g kokosu a dáme vychladit. Tvoříme kuličky, do každé vložíme lískový oříšek, obalíme v kokosu a dáme do papírových košíčků.

 

30. DVOUBAREVNÉ TYČINKY:

1 Salko, 100 g ml. cukru, 1 van. cukr rozmícháme a přidáme 250 g kokosu. Z hmoty tvarujeme tyčinky, jeden konec namočíme do čokolády.

 

31. KOKOSOVÝ GRILIÁŽ:

250 g 100% tuku rozpustíme, do vlažného přidáme 1 Salko, 250 g kokosu a promícháme. Natřeme na dortové oplatky a přikryjeme druhým. Krájíme čtverečky a polovinu namočíme do čokolády.

 

32. KOKOSOVÉ KULIČKY:

4 lžíce ml. cukru, 3 lžíce másla, 4 lžíce mletého kokosu, 2 lžíce kakaa, 1 bílek. Všechny suroviny dobře zpracujeme na tuhou hmotu. Tvarujeme malé kuličky a obalujeme v mletém kokosu.

33. KOKOSOVÉ KULIČKY:
100 ml. mléka, 1 lžička Solamylu, 1 lžíce hr. mouky – uvaříme kaši a do horké vmícháme 70 g kokosu. Vyšleháme 100 g másla, 100 g ml. cukru a přidáme studenou kaši, 350 g ml. piškotů a rum podle chuti. Lískové oříšky krátce opražíme na suché pánvi a oloupeme. Z těsta tvoříme kuličky a do každé vtlačíme oříšek. Obalujeme v kokosu.

NEPEČENÉ CUKROVÍ S KAKAEM


1. NUGÁT:

Utřeme 60 g másla a 160 g ml. cukru, vetřeme 1 vejce, vmícháme 160 g mletých sucharů, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu a 2 lžíce vanil.cukru. Z hmoty vyválíme placku, polijeme kakaovou polevou a krájíme čtverečky. Lze přidat i rozinky nebo kandované ovoce.

 

2. ČOKOLÁDOVÝ SALÁM:

300 g rozdrobených piškotů pokapeme 2 lžícemi rumu. Utřeme 2 vejce s 200 g ml. cukru a přidáme 40 g kakaa. 250 g rozpuštěného, vlahého ztuženého tuku spojíme s utřeným vejcem, přidáme piškoty a vše dobře promícháme. Uděláme šišku jako salám, zabalíme do alobalu a dáme do lednice ztuhnout. Pak krájíme kolečka.

 

3. DOMÁCÍ ČOKOLÁDY TMAVÁ:

250 g 100% tuku rozpustíme a do horkého vmícháme 250 g ml. cukru, 1 lžíci Solamylu a 100 g kakaa. Směs nalijeme do vodou vypláchnutých formiček, necháme ztuhnout a vyklopíme.

 

4. DOMÁCÍ ČOKOLÁDOVÁ KOLEKCE:

Ve vodní lázni rozpustíme 250 g Hery nebo jiného tuku, přidáme 250 g ml. cukru, 60 g kakaa a umícháme hladkou hmotu. Nakonec přidáme 3 lžíce Solamylu a 90 g ml. ořechů. Hmotu dáme do formiček vypláchnutých studenou vodou, necháme ztuhnout a narovnáme do krabice od bonboniéry nebo kolekce. Jednotlivé kousky můžeme zabalit do celofánu.

 

5. KAKAOVÉ ÚLKY:

150 g moučkového cukru, 50 g másla, 150 g mletých dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 1 dl rumu. Vypracované těsto tvarujeme do válečku, který vyválíme v moučkovém cukru. Malé kousky vtlačujeme do formiček úlků vysypaných moučkovým cukrem. Vyklepneme a necháme do druhé dne sušit. Plníme vaječným koňakem nebo krémem (máslo, moučkový cukr, žloutek, lžička rumu). Naplněné úlky přiklopíme piškotem.

 

6. PUNČOVÉ KOULE:

Ve vodní lázni necháme změknout 50 g čokolády na vaření, přidáme 100 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 balíčky drcených piškotů, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 dl rumu, 0,5 dl ovocného sirupu a 1 vanilkový cukr. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.

 

7. DOMÁCÍ NUGETA:

200 g másla, 250 g ztuženého 100% tuku, 2 kondenzovaná slazená mléka Salko, 1 balíček kakaa, strouhané ořechy. V nádobě nad parou rozpustíme máslo a ztužený tuk, přisypeme kakao, vymícháme. Přilijeme slazené mléko, důkladně promícháme, prohřejeme (nevaříme). Vmícháme mleté ořechy (nemusí být).

 

8. ČOKOLÁDA:

1 100% tuk, 1 čokoláda na vaření, 2 čokoládové pudinky, 1 celé kakao, 250 g cukru.

Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme rozlámanou čokoládu a necháme rozpustit. Potom přidáme dohromady smíchané pudinky, kakao, cukr a dobře promícháme.

 

9. ČOKOLÁDOVÁ VEJCE SE ZMRZLINOU:

250 g měkkého tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany, 100 g moučkového cukru, 1/2 balíčku vanilkového cukru. Vše našleháme do hladkého krému. Ve vodní lázni rozpustíme 125 g ztuženého tuku, vmícháme 1 lžíci moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 2 lžíce Solamylu (škrobové moučky), 2 lžíce vřelé vody. Vymícháme do lesklé čokoládové hmoty. Čistý plastový obal na vajíčka vypláchneme studenou vodou. Do každého otvoru nalijeme čokoládu a doplníme tvarohovým krémem. Necháme ztuhnout v mrazničce.

 

10. PIŠKOTOVÝ DORT:

1 balíček kakaa uvaříme ve 4 dl vody, necháme vychladnout. Ušleháme krém z 250 g másla, 150 g cukru a 4 žloutků. Do krému zašleháme uvařené kakao. Smícháme se 2 balíčky piškotů, pokapeme rumem. Dáme do formy a necháme do druhého dne uležet v lednici. Před podáváním zdobíme ovocem a šlehačkou.

 

11. PLNĚNÉ ŠUHAJDY:

125 g 100% tuku, 100 g čokolády na vaření, 2 lžičky kakaa. Tuk a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme prosáté kakao. Rozpuštěnou hmotu lijeme do hlubších formiček, do středu dáme náplň a opět trochu vychladlé čokolády. Pak necháme ztuhnout v mrazáku 1 hodinu a vyklopíme. Náplň: Do trochy mléka dáme 200 g moučkového cukru, 125 g 100% tuku, mírně zahřejeme až tuk roztaje, přidáme 2 lžičky kakaa, 50 g mletých ořechů, 30 g sekaných rozinek, rum podle chuti.

 

12. KULIČKY SALKO:

200 g moučkového cukru, 1 slazené kondenzované mléko Salko, 80 g kakaa, 250 g 100% ztuženého tuku, rum. Nad parou necháme rozpustit tuk, vmícháme kakao, cukr a pomalu přiléváme slazené mléko. Ochutíme rumem, vymícháme do hladké hmoty a necháme v chladničce ztuhnout. Lžičkou vykrajujeme kousky hmoty a v mletých oříšcích (kokosu) je vyválíme do kuliček.

 

13. ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY:

20 g moučkového cukru, 2 žloutky, 60 g tuku, 200 g změklé čokolády na vaření, 20 g kakaa, 2 lžíce rumu. Vše dobře utřeme, vyšleháme a necháme asi 1 hodinu v chladu ztuhnout. Pak tvarujeme kuličky,obalujeme v kokosové moučce nebo strouhané čokoládě a vkládáme do papírových košíčků.

 

14. NEPEČENÉ ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY:

300 g moučkového cukru, 250 g 100% ztuženého tuku, 80 g kakaa. V nádobě nad párou rozpustíme tuk, přidáme cukr a kakao. Vymícháme do hladka, necháme mírně ochladit. Lžičkou dáváme do papírových košíčků trochu vlažné čokolády, ořechovou náplň (smícháme 150 g moučkového cukru se 150 g mletých ořechů, 50 g nakrájených rozinek a 1 dl rumu) a zalijeme čokoládou. Necháme v chladu ztuhnout.

 

15. RUMOVÝ SALÁM:

200 g sušenek Be-Be, 250 g moučkového cukru, 250 g ztuženého 100% tuku, 50 g kakaa, 10-15 lžic rumu, sekané mandle, ořechy, rozinky, kandované ovoce (podle potřeby). V nádobě nad vařící vodou rozpustíme tuk, vmícháme cukr, kakao a vymícháme hladkou hmotu. Odstavíme, přidáme pomleté sušenky, mleté ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky a rum. Vypracujeme vláčné těsto, vyválíme do válečku, zabalíme do celofánu a necháme přes noc ztuhnout. Krájíme na kolečka.

 

16. NUGÁTOVÝ ZÁVIN:

250 g kávových oválků, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu. Oválky umeleme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které vyválíme na pečicím papíře. Potřeme náplní, srolujeme a dáme ztuhnout do lednice.

Náplň: Utřeme 200 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek.

 

17. VIŠNĚ V KAKAOVÉM KRÉMU:

125 g moučkového cukru, 125 g 100% tuku (Lukana), 6 kakaových pudinků, 4 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 dl mléka, 4 lžíce rumu. Za stálého míchání vaříme nad parou všechny suroviny do

zhoustnutí. Vychladlé promícháme do hladka a pomocí zdobítka na dorty plníme do poloviny papírových košíčků. Položíme višni, nastříkáme krém a nahoru položíme oříšek. Necháme ztuhnout.

 

18. KOŇAKOVÉ ŠPIČKY:

180 g moučkového cukru, 120 g másla, 200 g dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu. Piškoty rozdrtíme, smícháme s cukrem, máslem, kakaem a rumem. Vypracujeme těsto, kousky těsta vtlačujeme do malých likérových štamprliček vysypaných moučkovým cukrem. Prstem vytlačíme důlek, vyklopíme a naplníme krémem (máslo utřené s vaječným koňakem) a přilepíme piškot nebo sušenku. Můžeme polít čokoládovou polevou.

 

19. VOSÍ HNÍZDA:

180 g moučkového cukru, 80 g másla, 200 g mletých piškotů, 50 g kakaa, 4 lžíce rumu, 2 lžíce vody. Zpracujeme těsto, které necháme 2 dny uležet. Potom plníme formičky úlku, do středu dáme náplň a přiklopíme piškot. Namáčíme v čokoládové polevě.

Náplň: vymícháme do hladka 80 g moučkového cukru, 1 syrový žloutek, 1 vařený prolisovaný žloutek, 1 lžíci kondenzovaného mléka, 2 lžíce rumu.

 

20. ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY:

200 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku (modrá Lukana, Omega), 2 lžíce Solamylu, 4 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 slazené Salko. Do kastrůlku nastrouháme tuk, přidáme ostatní suroviny a ve vodní lázni za stálého míchání vše spojíme do hladké čokoládové hmoty. Necháme v chladu ztuhnout, lžičkou vykrajujeme kuličky a obalujeme v mletých oříšcích nebo kokosové moučce. Necháme na tácku vyloženém alobalem ztuhnout.

 

21. KAKAOVÉ KULIČKY:

100 g moučkového cukru, 200 g ztuženého tuku, 2-3 vejce, 2 lžičky Maizeny, 30 g kakaa, vanilkový cukr. Ve vodní lázni šleháme vejce, cukr, vanilkový cukr a Maizenu do hustého krému. Pak přidáme tuk, vyndáme z vodní lázně a mícháme do rozpuštění tuku. Za občasného zamíchání necháme vychladit. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v mletých oříšcích nebo čokoládovém drobení.

 

22. KOŠÍČKY S ROZINKAMI:

250 g moučkového cukru, 250 g másla nebo jiného tuku, 3 lžíce Maizeny, 2 lžíce kakaa, 50 g rozinek, 2 dl mléka. Cukr smícháme s mlékem, přidáme Maizenu, kakao, vše dobře promícháme a za stálého míchání uvaříme do husta. Pak přidáme tuk a rozinky, vymícháme do hladka a směsí naplníme papírové košíčky, které jsme si připravili na tác. V chladničce necháme vychladit.

 

23. VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ:

120 g tuku (100%), 120 g moučkového cukru, 6 kakaových pudinků, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce kakaa, 1 dl mléka, 1 dl rumu. Vše vaříme ve vodní lázni do zhoustnutí. Sáčkem na zdobení plníme do papírových košíčků hmotu, višni, hmotu. Zdobíme oříškem.

 

24. ČOKOLÁDOVÉ KOUSKY:

250 g moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku, 120 g kakaa, 1 lžička vanilkového pudinku. Nad parou rozpustíme tuk, smícháme s kakaem a cukrem. Vymícháme do hladka a přidáme vanilkový pudink. Můžeme přidat sekané mandle, ořechy. Plníme formičky vypláchnuté studenou vodou, necháme v chladu ztuhnout a vyklopíme.

 

25. KRÉMOVÉ KOULE:

Uvaříme hustý puding ze 1/4 l mléka a 1 van. pudin. prášku. Do vlažného vmícháme 50 g 100% tuku, 250 g másla, 150 g ml. cukru, 2 lžíce kakaa, rum a na kostičky nakrájený piškotový plát, který upečeme z 5 vajec, 100 g ml. cukru a 150 g polohr. mouky. Promícháme, přidáme okapaný na kousky nakrájený ananas a zahustíme ml.mandlemi. Tvarujeme koule, které obalujeme v ml. mandlích.

 

26. ČOKOLÁDA STŘÍKANÁ DO KOŠÍČKŮ:

Ušleháme do husta (ručně asi 30 minut) 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 2 vejce, 1 žloutek, vanilkový cukr. Ve vodní lázni rozpustíme 250 g 100% tuku, 1/2 tabulky čokolády na vaření, 50 g kakaa. Mícháme až je hmota lesklá a hladká. Opatrně zašleháme do žloutkového krému a pomocí sáčku s trubičkou stříkáme přímo do papírových košíčků.

 

27. KOKOSOVÝ NUGÁT:

500 g dětských piškotů, 130 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku, 50 g kakaa, 10 lžic rumu. Do rozpuštěného tuku vmícháme cukr, mleté piškoty, kakao a rum. Rozválíme na alobalu a potřeme kokosovým krémem. Utřeme 250 g másla s 250 g moučkového cukru, přidáme 250 g kokosové moučky, vanilkový cukr. Polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na kostičky.

 

NEPEČENÉ CUKROVÍ S TVAROHEM

 

1. OVOCNÝ DORT:

500 g měkkého tvarohu, 3 dl moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g změklého tuku, 2 vejce. Utřeme tuk s cukrem, vejci, tvarohem. V 1 dl vlažné vody necháme nabobtnat 2 lžíce želatiny a zalijeme 1/4 litrem horkého mléka. Promícháme a přidáváme do tvarohové směsi, společně vyšleháme. Do vychlazené dortové formy nalijeme polovinu směsi, poklademe piškoty, ovocem, pokapeme rumem a zalijeme zbytkem směsi. Dáme na hodinu do mrazáku.

 

2. OVOCNÝ TVAROHOVÝ MOUČNÍK:

500 g tvarohu, 2 dl horkého mléka, 2 lžíce želatiny, 150 g moučkového cukru, 1/8 másla, vanilkový cukr. Želatinu namočíme v 1/2 dl vody. Dortovou formu vyložíme fólií a poklademe ovocem (na které máme chuť). V mixéru rozmixujeme horké mléko, tvaroh, cukr, máslo, namočenou želatinu a vanilkový cukr. Opatrně nalijeme na ovoce. Do směsi rychle klademe piškoty namočené v rumu. Necháme v chladničce ztuhnout.

 

3. KIWI KOŠÍČKY:
300 g tvarohu, 2 skleničky vaječného koňaku, 3 vanilkové cukry. Tvaroh vymícháme s likérem a cukry do hladka. Ozdobně naplníme do koupených (nebo upečených) lineckých košíčků, ozdobíme kousky kiwi.

NEPEČENÉ CUKROVÍ S KÁVOU

 

1. KÁVOVÉ OŘECHY:

250 g ml. ořechů, 150 g ml. cukru, 2 lžíce rybízového džemu, 1 lžíce silné černé kávy. Džem utřeme s cukrem, vmícháme vychladlou kávu a nakonec ořechy. Propracujeme a natlačíme do vymazaných a vysypaných formiček. Necháme do druhého dne schnout ve formičkách na teplém místě.

 

2. KÁVOVÉ TYČINKY:

140 g ml. ořechů, 140 g ml. cukru, 100 g čokolády na vaření, 1 vejce, 2 lžíce silné černé kávy. V horké lázni necháme rozpustit čokoládu, vmícháme kávu, vejce, cukr a nakonec ořechy. Těsto na pocukrovaném vále rozválíme na plát vysoký 1 cm, nakrájíme na krátké tyčky a do druhého dne necháme schnout.

 

3. KÁVOVÁ ZRNA:

3 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce vanilkového pudinku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mleté kávy. Z vypracovaného těsta tvarujeme malé oválky, uprostřed nožem naznačíme střed jako u kávového zrna. Necháme v chladu ztuhnout. Můžeme namáčet v čokoládové polevě.

 

4. KÁVOVÉ LANÝŽE:

Ve vodní lázni rozpustíme 200 g čokolády na vaření a 20 g másla. Ve 3 lžících smetany ke šlehání rozpustíme 20 g ztuženého tuku, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce kávového likéru, 2 lžíce kakaa, 1 lžičku mleté kávy a vyšleháme do krému. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a hmotu rozetřeme na fólii na výšku 1 cm. Necháme vychladnout. Nakrájíme na kousky, prsty tvarujeme oválky a tupým nožem naznačíme uprostřed rýhu. Posypeme kakaem smíchaným s moučkovým cukrem a necháme ztuhnout v chladničce.

 

5. KÁVOVÉ PRALINKY:

100 g ztuženého tuku, 250 g másla, 100 g medu, 3 lžičky kakaa, 2 lžičky instatní kávy, 1 lžíce rumu. Ve vodní lázni necháme rozpustit ztužený tuk, odstavíme a necháme mírně vychladnout. Vmícháme máslo, med, kakao, kávu, rum a utřeme hladkou hmotu. Necháme v chladničce ztuhnout. Umeleme 200 g oloupaných mandlí, smícháme se 150 g sušeného mléka, 1 lžící medu, 2 bílky. Z těsta vypracujeme falešný marcipán. Vyválíme na pocukrovaném alobalu a krájíme na čtverečky. Na každý položíme kousek kávového krému a zabalíme. Dáme ztuhnout do chladničky, zdobíme rozpuštěnou čokoládou.

 

6. KÁVOVÉ BONBONY:

150 g krystalového cukru uvaříme s 1 dl černé kávy na hustý sirup. Přidáme 150 g mletých ořechů a vymícháme na hustou kaši. Tvarujeme bonbony, které obalujeme v jemně mleté kávě. Dáváme do papírových košíčků.


7. PIŠKOTOVÉ KLOBOUKY:

Polovinu kulatých dětských piškotů potřeme čokoládovým krémem (např. kousek másla utřeme s Nugetou apod.). Přiklopíme piškoty namočenými krátce ve studené silné černé kávě s rumem. Necháme v lednici ztuhnout, pak potřeme čokoládovou polevou. Znovu necháme v chladu ztuhnout.

 

8. KÁVOVÉ OŘECHY:

50 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce zavařeniny (meruňková apod.), 1 lžíce studené černé kávy. Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto. Do kousků těsta vložíme vždy půlku vlašského ořechu, vytvarujeme jako kávová zrna a necháme na vále hodinu proschnout. Polijeme hustou kávovou polevou. Utřeme 200 g moučkového cukru (prosátého) s potřebným množstvím horké silné černé kávy.

 

9. KÁVOVÉ KULIČKY:

2 bílky, 220 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, 3 kapky kávové tresti. Ušleháme sníh z bílků. Vmícháme cukr, ořechy, ochutíme kávovou trestí a třeme asi 15 minut. Do příliš řídké hmoty přidáme ořechy a cukr. Tvarujeme kuličky, necháme zaschnout a potřeme kávovou polevou. Zalijeme 2 lžícemi horkého mléka, 250 g moučkového cukru a třeme. Přidáme 1-2 lžíce silné vařené instantní kávy a dohladka utřeme.

 

10. KÁVOVÉ KANDOVANÉ HRUDKY:

50 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 syrové žloutky, 4 lžíce kakaa, 1 lžička mleté kávy, citronová šťáva. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Vmícháme kakao, kávu, trochu ochutíme citronovou šťávou. Do směsi dáme piškotové drobky, nakrájené kandované ovoce, hrubě nasekané ořechy. Necháme v chladničce ztuhnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme v nastrouhané čokoládě.

 

11. PIŠKOTOVÝ MOUŘENÍN:

4 pomazánková másla, 4 šlehačky, 3 balíčky dětských piškotů, 1/2 litru uvařené kávy Nescafé. Na větší hluboký plech rozložíme 1 a půl balíčku piškotů, které zakapeme silně kávou a potřeme šlehačkovým krémem. Máslo utřeme se šlehačkou (nešlehanou) a trochou moučkového cukru do hustého krému. Zakryjeme piškoty, pokapeme kávou, potřeme krémem a posypeme Grankem. Necháme do druhého dne uležet.

 

12. RYCHLÝ MOUČNÍK:

Dětské piškoty navlhčíme mlékem, naskládáme na dno dortové formy a potřeme kávovým krémem. Utřeme 250 g másla s 250 g moučkového cukru, 2 žloutky, trochou svařené kávy a 1 lžičkou rumu. Na vrstvu krému položíme okapané meruňky a vrstvy opakujeme, končíme piškoty. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout. Druhý den zdobíme ušlehanou smetanou.

13. KAKAOVÁ ZRNA S RUMOVOU PŘÍCHUTÍ:
9 lžic mletého cukru, 9 lžic rozpuštěného másla, 9 lžic Solamylu, 30 g kakaa, 2 lžíce mleté kávy, 1 bílek, rum podle chuti. Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, které uprostřed rozdělíme rýhou na tvar kávového zrna. Polijeme čokoládou.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Aťka - pochvala

5. 12. 2007 20:34

Musím pochválit recepty jsou výborné,dělala jsem už některé tak např.číslo 48,65,5,18,ale největší uspěch v rodině má studentská pečeť číslo 50 už jsem ji dělala 2x a pokaždé se zbaštila.Recept na studentskou pečeť jsem dala sestře,její dětičky ji zbaštily na posezení.Ještě do vánoc něco udělám mám tady vyhlédnuté nějaké dobrůtky.Zdravím Evikovou kamarádku Janu.

EVIK - PROSBA

5. 12. 2007 10:07

NAPIŠTE, KTERÉ SE POVEDLY A DOBROU CHUT